Angela Merkel – čelična protina kći

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Propovjednikova kćer i prva žena kancelar u povijesti Njemačke, Angela Merkel je bez sumnje najmoćnija žena Europe u ovom trenutku i jedna od najmoćnijih ličnosti svijeta. S time se slaže i magazin “Forbes” koji ju je postavio na čelo ženskih zmajeva, ispred Hillary Clinton i brazilske predsjednice Dilme Rousseff.
Angela Dorotea Kasner rođena je u Hamburgu 1954. godine, kao kći protestantskog paroha Horsta Kasner i Herlinda Kasner, učiteljice engleskog, latinskog i talijanskog jezika, inače porijeklom Poljakinje. Ubrzo se par seli u Istočnu Njemačku, u grad Templin. Angela je imala problema da se kao kći svećenika navikne na život u ateističkoj državi. Ipak, uspjela je biti odličan đak, s izuzetkom fizičkog vaspitanja, kako sama kaže.

Iza željezne zavjese, u političkom sustavu od koga je valjda tvrđi u istočnom bloku bio samo onaj u Rumunjskoj, u zemlji svemoćne obavještajne službe Stasi sa stotinama tisuća potkazivača, tajnih kamera i mikrofona, naučila je kako da se bori više slušajući nego govoreći. Otac, iako luteranski svećenik, imao je napismeno od Stasija da je “progresivni element” što mu je davalo dozvolu putovati preko željezne zavjese. To je bila vrhunska privilegija.

Oduvijek su joj ležale prirodne znanosti, pa upisuje fiziku na Sveučilištu u Leipzigu 1973. Tada upoznaje kolegu Urliha Merkela za kojeg se udaje na završnoj godini fakulteta. Međutim, ljubav im nije cvjetala i par se razveo pet godina kasnije. Angela je još onda donijela odluku da ne mijenja prezime. Vrijeme studija Merkel će pamtiti i po prvoj političkoj aktivnosti. Još kao Brucoškinja postala je član Slobodne njemačke mladeži, ogranka istočnonjemačkih komunista. Ljuljanje i konačno rušenje istočnog bloka Angela Merkel dočekala je u Berlinu (istočnom) gdje je do 1990. radila na Institutu za fizičku kemiju. Turbulentna vremena koristila je da se osobno usavrši, ne gurajući se previše u politiku, pa tako i doktorira 1986, a bivši mentor Joakim Sauer joj postaje suprug. Angela je u taj brak, između ostalog, unijela prezime bivšeg muža, a diskretni Joakim dvojicu sinova iz prethodnog braka. Zajedničke djece nemaju. Žive u Berlinu i slobodno vrijeme provode na selu, gdje Angela obožava peče kolače, podijeli ih susjedima i pomalo razgovara s običnim svijetom.

Uvijek ju je krasila opreznost u povlačenju poteza. Angela nije postala disident ni kad se DDR već tako zaljuljao da je bilo samo pitanje vremena kad će pasti, već je uredno sačekala da njeni zemljaci projure kroz Berlinski zid, pa se tek mjesec dana kasnije učlanila u Kršćansku demokratsku uniju, partiju koja joj je oduvijek ležala, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog roditeljskog odgoja.

Nije prošlo mnogo vremena, a kancelar ujedinitelj Helmut Kohl je tražio nekog s bivšeg komunističkog istoka tko bi ušao u partijsko rukovodstvo, čime bi se simobolizovalo njemačko ujedinjenje. Angela je bila prvi pik na listi. Ne samo da je napredovala munjevito, već je i postala osobna Kancelář miljenica. Prolazile su godine i skandal s financiranjem demokršćana primorao je Kola odstupiti. Palicu je preuzela Angela koja je 2000. uspjela počisti stari kadar, da bi pet godina kasnije uspjela uvjeriti većinu Nijemaca da će biti bolja kancelarka od socijaldemokrate Gerharda Schroedera. Svi se slažu da je ona najmoćnija žena svijeta, ali nitko ne uspijeva ponuditi odgovor kako joj je to uspjelo s tako malo aduta. Niti je bogata industrijalka, nije čak ni iz bivše zapadne Njemačke. Nije ni partijski starosjedilac, a ne zna ni šarmira medije. Nije kontroverzna, ni teatralna. Pošteno, nije baš ni da bi se muškarci za njom osvrtali na ulici. Ali, ona je imala izražen instinkt za moć i vlast.

Na unutarnjem planu sada joj ne cvjetaju ruže. Njezini demokršćani uživaju potporu samo 36 posto birača, skupina zastupnika joj se pobunila zbog proeuropske politike pomaganja posrnulim članicama Unije, socijaldemokrati joj ozbiljno pušu za vrat. Ipak, svatko tko prerano otpiše Merkelovu, mogao bi se preračuna. Nezaposlenost je relativno mala, automobilska industrija je opstala, izvoz je veliki, a banke stabilne. Deficit proračuna pod kontrolom. Zasad, Angela čeličnim stiskom drži volan Europske unije …

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €

Status Astrologa

Skidanje crne magije

Uklanjanje crne magije vrši se na daljinu, uz profesionalni tretman, pri čemu osoba kojoj se pomaže surađuje s bijelim magom i zajedno izvode ritual, svaki svoj dio.

Tarot online telefonom

Otvaranje tarota daje vrlo brz i jasan odgovor na određeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta prikaz je neba i rasporeda planeta i zvijezda u vrijeme našeg rođenja.

Astrologija i numerologija

Broj vašeg životnog puta jedan je od najutjecajnijih numeroloških aspekata u cjelovitoj znanosti o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €