Jamie Oliver je zavolio kuhanje još u pubu svog oca, i nakon napuštanja koledža radio u nekoliko restorana. Prvo pojavljivanje na televiziji bilo je u dokumentarcu o restoranu u kojem je tada radio, i oduševio je producente toliko da je dobio svoj prvi TV šou “Goli kuhar” (1997).
Objavio je 17 kuhara, i televizijsku publiku učio jednostavnim, zdravim i ukusnim receptima u desecima serijala, dokumentarnih mini-serija i kratkih emisija o kuhanju. Ističu se Džejmijeva “Obroci za pola sata”, “Obroci za 15 minuta”, “Revolucija hrane” u kojoj je učio stanovnike najnezdravijeg grada u Americi kako da se zdravo hrane, “Džejmijeva Velika Britanija” i drugi.
U “Džejmijevoj kuhinji”, obučavao je neprivilegovan mlade ljude za kuhare, kako bi ih izvukao iz teške društvene ili materijalne situacije. Bio je inspiriran činjenicom da je i sam bio nemiran klinac, koji je lako upadao u nevolje. U njegovim restoranima “Fifteen” diljem svijeta rade učenici iz tog showa.
Od 1993. je u vezi s bivšom manekenkom Juliette Norton, odnosno “Jules”. Vjenčali su se 2000., i dobili četvero djece – Popi (2002), Daisy (2003), Petal (2009) i Buddyja (2010).
Postao je slavan uz pomoć svojih recepata i borbe protiv junk food-a u školskim menzama. Nekada su govorili “Kralj je go!”, A danas se u Engleskoj govori “Kuhar je go”.
KULINARSKA IKONA Izvorni, seksi, eklektičan, inteligentan i simpatičan, Jamie Oliver poštuje tradiciju, ali gaji strast prema otkrićima, inventivnosti i zabavi. Tijekom spremanja jela najviše se služi rukama i ima sposobnost da svima prenese entuzijazam i emocije. Kada pročitate njegove recepte, pozeljecu pozvati prijatelje na večeru kako biste se svi okupili oko zdjele prepune špageta. Kreativnost i sposobnost je uspio prenijeti na mase ljudi. Osobno se zauzeo u realizaciji važnog projekta reforme školskih menzi u Engleskoj, dobivši potporu vlade u iznosu od 280 milijuna funti. Jamie lice postalo je slavno zahvaljujući televizijskim emisijama emitiranim u više od 50 zemalja. Ne postoji kuća u Engleskoj u kojoj na policama nema bar jedne od njegovih knjiga, kuhinjskih biblija u kojima mame i tate uče osnove kuhanja od samog početka. Dovoljno je prošetati Londonom kako biste shvatili koliko je Jamie popularan. Njegovo simpatično lice smiješi se sa svih strana: od izloga knjižara, prodavaonica kućnih potrepština i elektrouređaja, samoposluga …
BORAC PROTIV POMFRITA James Trevor Oliver ili goli kuhar (naked chef, kako ga zovu Englezi zbog njegovog prvog TV programa), uspio je promijeniti mišljenje i najzagriženijih pristalica smrznute hrane i nagovori ih da bar nekoliko sati tjedno aktivno provedu u kuhinjama. U Engleskoj je poznat jednako kao David Beckham ili Tony Blair, kojeg je pobijedio u anketi o osobama koje “uspiju realizirati ono što zamisle”. Možda nekog može zavarati njegov izgled tipičnog dečka iz boy banda, ali životopis ne laže.
Rođen je 27. svibnja 1975. godine, milijunaš je, zvijezda britanskog Channela 4, glazbenik u slobodno vrijeme, kreator jedne linije posuđa Tefal i pristalica zdrave hrane. Kada ga ugledate na televiziji, onako mladog, plavog, s gelom u kosi, pomislite da se radi o nekom glazbeniku. Međutim, radi se o jednom od najcjenjenijih engleskih kuhara. Pred ulazom u njegov lokal u redovima čekaju i slavni, a mlade i zaljubljene ljepotice najčešće se moraju tješiti gledajući ga isključivo na televiziji. Ili ako su rođene pod sretnom zvijezdom mlade mame ga mogu sresti u školi prilikom odlaska po djecu. Tamo Jamie često boravi, pokušavajući ubijediti školske kuhare kuhati jela s više povrća, a smanje količine pomfrita i pržene ribe. Uspjet će – sasvim sigurno. Već je uz pomoć svog neodoljivog osmijeha uspio osvojiti engleske majke i uvjeriti bivšeg premijera Tonyja Blaira da se iz prehrane školske djece izbaci nezdrava hrana. U pitanju je prava, istinska pobjeda protiv pretilosti u dječjoj dobi i protiv “ozloglašenih” prženih krumpirića, jednako obožavanih od strane djece i nezdravih.
DISLEKSIJA I KARIJERA Odmalena se udomaćio u kuhinji, gdje je radio za džeparac. Kada je počeo kuhati u obiteljskom pubu u Essexu, imao je samo osam godina. Subotom i nedjeljom radio je po tri sata ujutro i navečer, čistio podrum, kupio prazne boce, kasnije je počeo da pere sudove, guliti krumpir. A onda je, malo-pomalo, počeo kuhati. Otac ga je plaćao kao i ostale mlade pomoćnike, funtu i dvadeset pet penija na sat. Kada je imao deset godina već je znao nevjerojatno brzo koristiti nož za sjeckanje. Škola mu i nije išla najbolje, što je bio razlog više da se potpuno posveti kuhanju. Imao je disleksiju, a tada to nitko nije znao. Kao ni to da su djeca s disleksijom – kojoj ne idu slova i brojevi, spretna s rukama, kreativna i da im treba pristupiti na poseban način. Tako je Jamie postajao sve lošiji u školi, a sve bolji i bolji u kuhinji. Sa 16 godina je pohađao ugledni Westminster Catering College, a nakon bijega iz škole usavršavao je kuhanje radeći za Antonija Carluccija u The Neal Street Restaurantu i kuhajući tri godine u cijenjenom londonskom River Caffeu, u kojem su ga producenti zapazili i ponudili suradnju u dokumentarnom filmu Božić u River Caffeu.
U lipnju 2000. godine oženio je bivšu manekenku Juliette Norton, poznatu kao Jools. Imaju tri kćerke: Poppy Honey (7), Daisy Boo (6) i Petal Blossom Rainbow, rođenu u travnju ove godine, čiji je dolazak Oliver objavio preko Twittera.
DOMAĆA ATMOSFERA Prvi restoran, nazvan Fifteen, otvorio je u Londonu studenog 2002. godine, a još uvijek se rezervacije čeka mjesecima. Potrudio se da njegovo radno mjesto odiše ljubavlju, posebnošću i domaćom atmosferom. Stolovi su od tamnog drveta, a stolice je 60-ih dizajnirao slavni danski dizajner Verner Panton. Kada zakoračite u unutrašnjost restorana, ugledate košarice od pruća pune svježeg kruha, pogača, jarkožutih sočnih limunova ili sjajnoljubičastih patlidžana, i začujete veseli žamor dobrodošlice. Jamie posebnu pozornost poklanja tome da sve namirnice budu prirodno odgajane i svježe. Svake godine u restoranu pokušava svoje znanje prenijeti na grupu nezaposlenih mladića i djevojaka, naučiti ih da postanu kuhari. Od 2004. Jamie je otvorio restorane u Amsterdamu, Cornwallu i Melbourneu.
KULTURA PREHRANE Jamie je okrivio zaposlene majke za sve lošiju prehranu djece i mladih. Zbog dugotrajnog i svakodnevnog odsustva od kuće, više skoro da i nema pravih obroka na trpezama ili ih ima vrlo rijetko. “O obitelji i kulturi prehrane oduvijek je vodila računa žena. Poslije industrijske revolucije i dva svjetska rata, žene su sve više i češće odlazile na posao. Tako je neminovno došlo do toga da više nema kultura prehrane. Možda sam rob predrasuda, ali kada bi se dogodilo da se cijela obitelj dva ili tri puta tjedno okupi za stolom, bilo bi mnogo manje razvoda, a djeca bi, kada odrastu, bila veoma zahvalna majkama. Ne kritikujem žene što rade, cijenim ih u svakom pogledu i sa zadovoljstvom radim sa ženama, što možete vidjeti kod mene na poslu. Ali, zaposlena žena i žena koja odlazi kupovati hranu i smišlja obroke nisu dobra kombinacija. ”
GOLA HRANA Džejmijeva osnovna ideja bila je da skine kuharsku odoru. Iako mu se to sviđa, kaže kako to drugačije djeluje na one koji gledaju, kao kada vidite vatrogasca, medicinsku sestru, policajca. Uniforma daje dojam nečeg pretjerano ozbiljnog, a on je htio kuhati – zabavljajući se. Da bude okružen prijateljima, članovima obitelji, da sluša glazbu koju voli …
Školski režim kuhanja
Prema Džejmivim uputama i prijedlozima britanska vlada donijela je odluku da u školama više neće biti mesa loše kvalitete, gaziranih sokova i čokolade. Ograničeni su također i količina soli i masnoće u školskim obrocima, djeca jedu hranu pripremljenu od visokokvalitetnog mesa i ribe, piju zdrave sokove i flaširanu vodu, a uz svaki obrok imaju obavezno voće i povrće. Pržena hrana, izmedju ostalog i pomfrit, na jelovniku je najviše dva puta tjedno. “Ne mogu vam opisati koliko sam posvećen bilo čemu što povezuje djecu i hranu. Djeci i mlađim generacijama želim prenijeti nešto od svog znanja, a pogotovo kada je u pitanju ovako zabavan način. Kroz smijeh i zabavu djeca mogu naučiti mnogo o zdravijem načinu prehrane. ”
Savjeti Golog kuhara
* Jedite sporo i uživajte u hrani
Kada jedete prebrzo mozak neće stići primiti podatak da ste siti onoliko brzo koliko bi trebao, samo ćete u sebe trpati hranu dok se ne prejedete. Kada jedete sporo, mozak će imati vremena da shvati kada ste siti. Isto je i kada jedete bezukusnu hranu – mozak se “dosađuje”, isključi i ne javi kad vam je dosta. Jedite ukusnu hranu i slušajte svoj mozak! Dobro je okus hrane poboljšavati začinskim biljem, tako je nećete pretjerano soliti.
* Jedite pravu, a ne niskokaloričnu hranu! Možda ste iznenađeni, ali – manja količina masne, “prave” hrane mnogo je zdravija od niskokalorične zamjene. Niskokalorična čokolada naprimer obično sadrži i ne pretjerano zdrave sastojke, kako bi se kompenzirao okus koji je nestao kada su iz nje odstranili masnoću. Umjesto prevelikih količina maslaca, kuhajte na maslinovom ili biljnom ulju i imat ćete zdravo srce.
* Jedite često manje obroke! Ne preskačite doručak, preješćete se za ručak i hrana će vam teško pasti na želudac.
* Nemojte preko dana pretjerivati s ugljikohidratima: tjestenina ili krumpir aktiviraju hormone koji djeluju antistresno, daju vam osjećaj opuštenosti i pospanosti – jedite ih navečer kada se želite opustiti
* Važno je jesti mnogo voća i povrća: svi znaju da pet porcija voća ili povrća dnevno pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i raka. Uvrstite omiljeno voće i povrće u svakodnevnu prehranu.