Povijest Ji Djinga

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Dijagrame koji sačinjavaju heksagramom navodno je stvorio Fu Hsi, prije skoro pet tisuća godina. Ne zna se tko ih je prvi sastavio u heksagramom, ali svi kineski izvori se slažu da je današnji poredak heksagrama, kao i njihova imena ustanovio Kralj Wen.
Prije otprilike tri tisuće godina, u Kini je vladala dinastija Shang. U to vrijeme ona je bila u stanju potpunog moralnog rasula.
Vladajući kralj Zhou Hsin bio je tiranin. Jedan od njegove braće je pisao: “Obitelj Jin (Šang) nema više moći nad narodom. Velika djela naših predaka osnovala su dinastiju, ali to nasljeđe smo izgubili našim zlodjelima. I bogati i siromašni su se odali lopovluku, mitu i izdaji. Činovnici i vojska se međusobno natječu u nepoštivanju zakona. Razbojnici slobodno šetaju i nikad ne možemo biti sigurni da će polagati račune za svoja zlodjela. Ponizni narod se buni i čini nerazumna dijela. Naša dinastija se ruši: ona je u situaciji čovjeka koji je, prelazeći široku rijeku, izgubio tlo pod nogama, a daleko je od obale. ”
Za jadno stanje nacije uvelike je bila odgovorna tiranija vladajućeg kralja. Kad se Venov mlađi sin konačno pobunio protiv Zhou Hsin, optužio je kralja u sljedećoj Svečanoj objavi svih provincijama: “Zhou Hsin, kralj dinastije Shang, prezire vrlinu i odaje se raspuštenosti i nepoštivanju zakona. Odvojio se od neba i stvorio neprijateljstvo između sebe i naroda. Sakatio je nevine iz čiste ćudi. Naredio je da se pravednika živom izvadi srce iz grudi. Upotrijebio je svoju moć samo za ubijanje i mučenje … ”
Optužbe su bile točne: dva primjera zabilježena su u analima. Tijekom zime, Zhou Hsin je ugledao grupu seljaka kako prelaze rijeku i naredio da im se odsjeku noge do cevanica kako bi mogao vidjeti “koštanu srž koja tako dobro podnosi hladnoću”. “Pravednik” iz objave bio je kraljev rođak, po imenu Bi Gan, koji se usudio ga izgrdi zbog zlodjela koje je počinio. Zhou Hsin je dao da se Bi Ganu živom izvadi srce iz grudi kako bi mogao “da izbliza promotri srce mudraca”.
Dok je Zhou Hsin tako puštao sebi na volju, zapadni dio njegovog kraljevstva je napredovao pod vojvodom od Zhou. Obitelj Zhou je već generacijama uživala divljenje i poštovanje zbog svojih sposobnosti i vrlina. Vladajući vojvoda, kasnije poznat kao Kralj Wen, postao je, htio ne htio, neka vrsta vicekralja. Guverneri susjednih provincija, opazivši napredovanje njegovog vojvodstva, rado su ga konzultirali u vezi administrativnih problema. Vojvoda je stekao poštovanje iu miru iu ratu. On je očito nastupao s izrazitom samokontrolom i mudrošću. Feudalni gospodari i narod počeli su ga nagovaraju da se pobuni protiv Zhou Hsin i preuzme kineski prijestolje; ali je Wen neprekidno odbijao, govoreći da se njegova obitelj zaklela na vjernost dinastiji Shang, i da će on održati tu zakletvu, kao što drži i sve ostale.
Neizbježno je došlo do toga da Zhou Hsin naredi da ga uhite. Unatoč prosvjedima naroda njegovog vojvodstva i susjednih vladara, vojvoda se predao u ruke vojnicima i bio bačen u kraljeve tamnice. Ne znajući da li će biti stavljen na muke i pogubljen ili će konačno biti oslobođen, mirno se tijekom zatočeništva posvetio pisanju komentara na heksagramom Ji Đinga.
Zhou Hsin je oklijevao da pogubi Vena; znao je da bi takav čin mogao izazvati konačnu pobune u njegovom kraljevstvu. Sa druge strane, pustiti tako popularnog vojvodu da slobodno šeta bio bi politički rizik. Konačno je tiranin pozvao k sebi Venovog starijeg sina i nasljednika koji se zvao Den i rekao mu: “Tvoj otac drži svoju prisegu na vjernost mojoj obitelji. Ako se i ti, koji nasleđuješ njegovu titulu, zakuneš dušama svojih predaka da se nikad nećeš pobuniti protiv mene, oslobodit ga “. Den se zakleo, i Zhou Hsin je oslobodio Vena, siguran da će ta dva šašava plemića od Zhou održati riječ i da je prema tome njegov položaj siguran.
On nije računao na samoodricanje Džouovih. Uskoro poslije puštanja na slobodu Wen je, možda zbog toga što su u tamnici s njim rđavo postupali, umro, a Den je, umjesto da preuzme vojvodski prijestolje, abdicirao u korist svog mlađeg brata Wua, koji se nije osobno zakleo na vjernost Zhou Hsin. Vu se pripremao pažljivo, konzultirajući komentare heksagrama Ji Đinga koje je načinio njegov pokojni otac, i slušajući savjete starijeg brata.
Analiza Venovih komentara navodi nas na zaključak da je vojvoda predvidio da bi situacija u kraljevstvu mogla postati toliko nepodnošljiva da bi jedan od njegovih nasljednika eventualno mogao biti prisiljen digne oružje protiv dinastije Shang. Želio je da izbjegne preuranjeno ili nepotrebno poduzimanje tako ozbiljnog pothvata. Njegovi komentari često upozoravaju pitača na inicijative koje ne padaju u pravo vrijeme, suviše optimizma, neuravnoteženi entuzijazam, nečasnost ili mlitavost.

Lišen vojvodstva vlastitom voljom, Den je odlučio proširiti područje očevog rada, i analizirao je heksagramom red po red. Čitajući njegove bilješke, moramo priznati da je bio dostojan sin svoga oca. (Povijest Kine govori o njemu kao o patrioti, heroju, zakonodavcu i filozofu).
Njegovi savjeti su potvrda i pojačanje Venovih: mudrost, ekonomičnost, psihička ravnoteža, iskrenost, karakternost, postojanost.
Kao što se i moglo očekivati ​​u takvim okolnostima, Vuova pobuna protiv Zhou Hsin bila je uspješna: dinastija Zhou stekla je moć u liku Wua, a Den, koji nije aktivno sudjelovao u revoluciji, postao je vojvoda od Zhou pod svojim mlađim bratom.
Kao što se također moglo očekivati, dinastija Zhou donijela je Kini veliki prosperitet, toliki da je pokojni Wen od povjesničara posthumno dobio titulu Kralj. Tumačenja heksagrama su postala popularna i Ji Jing je usvojen kao konzultativni priručnik za građanske i vojne upravnike. Njegova slava, zajedno sa komentarima (mada ne uvijek osnovanim!) Rasla je stoljećima. Učenjaci i filozofi su raspravljali o njemu i razmišljali o njegovim proročanstvima. Ne može se poreći da je to iskren, gotovo naivno iskren rad.
U našoj verziji smo iz Legeovog prijevoda isključili komentare koje su poslije Vena i Dena pisali brojni učeni ljudi i filozofi; izgledalo nam je privlačnije da zadržimo njegovu originalnu koncepciju. U napomenama ispod heksagrama, pod linijama na koje se odnose, prevedeni su izvjesni kasniji tekstovi za koje nam je izgledalo da razjašnjavaju ono što su dvojica Zhou namjeravali kažu.

Za Telemah su, naravno, najvažniji komentari Alistera Crowleya. Čitavog života Alister Crowley je svakog jutra najprije konzultirao Ji Đing da bi dobio prognozu za taj dan.
Čitatelj može sam doći do prognoze na jedan od dva osnovna načina. Prvi, jednostavniji, sastoji se u tome da se dobije jedan heksagram kao odgovor na pitanje. Može se koristiti novčić: glava bi, recimo, značila punu liniju, jang; pismo bi, npr, značilo prekinutu liniju, ili jin. Bacajući novčić šest puta zaredom, dobili bismo heksagram koji se crta odozdo prema gore; to će reći da je prva linija na dnu, a šesta na vrhu.
Druga metoda može da složeniji odgovor na ono što pitamo. I on zahtijeva tri novčića. Glava, recimo, vrijedi 3, a pismo 2. Za svaku liniju sva tri novčića treba baciti istovremeno. Ako ukupan zbroj bude šest (tri pisma), dobiva se linija koja se zove “Veliki Jin”. “Veliki Jin” je pokretna linija i teži prijeći u “Mali Jang”. Međutim, ovaj jang je statičan, što će reći, ne mijenja se. Ako bi zbroj bio devet (sve tri glave), dobila bi se linija po imenu “Veliki Jang”, koja se obilježava ovako:. “Veliki Jang” teži postati jin,. Međutim, taj je jin statičan. Ako bi zbroj bio sedam (recimo, dva pisma i jedna glava) dobivena linija bila bi običan jang koji se ne mijenja. Ako bi zbroj bio osam (recimo dvije glave i jedno pismo) linija bi bila običan jin, koji se također ne mijenja.

Ako ishod koji vam daje ovaj posljednji hexagram povoljan za vas, vidi komentare vojvode Zhou za dvije promjenjive linije – prvu i šestu – u prvom heksagramom; bilo bi mudro da se također pročitati komentari odgovarajućih linija iu drugom heksagramom. Ti komentari sugerisaće vam kako se ponašati da biste dobili pomenuti povoljan rezultat. Ako ishod opisan u drugom heksagramom nepovoljan po vas, pročitajte komentare vojvode za dvije pokretne linije, ali u ovom slučaju da biste saznali kako se ponašate kako biste izbjegli ili smanjili skliznuti tog ishoda.
Na ovaj način proces proricanja postaje neka vrsta razgovora s kineskim mudracem velikog iskustva, izuzetnog strpljenja i dubokog razumijevanja. Izgleda vam kao da putem heksagrama razgovarati s takvom osobom. Nikako ne bi trebalo da smatrate linije “instrukcijama” ili “proročanstvima”! Ji Đing nije šarlatanski vračanje. Svrha knjige je povećati zalihu našeg znanja putem odnosa prema drugim misliocima koji su živjeli prije mnogo stoljeća, i koji su patili, pobjeđivali, gubili, ponovo pobjeđivali, voljeli, mrzili, pogađali i promašivali. Jedina razlika između njih i nas je možda ta što su oni bili velikodušniji, hrabriji i mudriji. Ali, oni nisu bili nepogrešivi. Nepogrešivost je krajnji cilj kome čovječanstvo teži, ali koji, nadamo se, neće nikad dostići. Jer, ako bismo postali nepogrešivi, vjerojatno bismo umrli od dosade. “Svemirom vlada čisti slučaj; zato, i samo zato je život dobar. “

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €

Status Astrologa

Skidanje crne magije

Uklanjanje crne magije vrši se na daljinu, uz profesionalni tretman, pri čemu osoba kojoj se pomaže surađuje s bijelim magom i zajedno izvode ritual, svaki svoj dio.

Tarot online telefonom

Otvaranje tarota daje vrlo brz i jasan odgovor na određeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta prikaz je neba i rasporeda planeta i zvijezda u vrijeme našeg rođenja.

Astrologija i numerologija

Broj vašeg životnog puta jedan je od najutjecajnijih numeroloških aspekata u cjelovitoj znanosti o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €