Sve Putinove ljubavi

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Povodom 60. rođendana Vladimira Putina, jednog od vodećih lidera na početku trećeg tisućljeća: Predsjednikova vještina je podignuta na starom znanju “da su kadrovi svih”.
Vladimir Putin i KGB školovanje. Sve Putinove žene i ljubavi. Kako se oženio Ruski predsjednik … Kako su započeli Vladimir Putin i KGB suradnju. Bitne žene u životu ruskog predsjednika i kako se oženio …

A korobki: Upoznao sam se sa srpkinjom, Milkom Kresoja, “dušom” srpska dijaspore u Moskvi. Poslovna žena, koja bi mogla zatakne za pojas bilo kojeg “oligarha”, i pri tom elegantna žena, visoke kulture, koja gradi “most” između Rusije i Srbije … Postali smo dobri prijatelji. Tako je kniga «Putin» izašla na srpskom jeziku.

Odlomci iz Knige K Hačinsa i A korobki – Putin

U LJETO 1968. GODINE Vladimir Putin se zaputio po Litejnom prospektu u Lenjingradu, u pravcu zgrade KGB, s nadom da će dobiti posao. Njegova fizička forma se primjetno popravila, a samouvjerenost porasla zahvaljujući uspjesima u džudou i, kao i mnogi iz njegove generacije, tražio je posao, kako se tada govorilo – “u organima”, tj. u raznim ustanovama državne sigurnosti, čije je članstvo omogućavalo ozbiljan pravac napredovanja u karijeri. Putin je već tada sebe vidio kao lidera.

Hruščov je 1964. godine smijenjen, a njegovo mjesto u Kremlju zauzeo je stari namrgođeni Ukrajinac, Leonid Brežnjev. On je odbacio Hruščovljeve liberalne reforme, uložio velika sredstva u vojnu industriju i umiješao se u Afganistan, nagovijestivši razdoblje u Rusiji poznat kao zastojnoj vremja, ili – stagnacija.

Putin je od djetinjstva volio kino i, kako je kasnije priznao hollywoodskoj zvijezdi Jack Nicholson, maštao je da postane glumac. Sve se to promijenilo kada je gledao “Mač i štit”, triler o ruskom špijunu koji se infiltrirao u stožer SS u Berlinu i uzimao Hitlerove Tajne dokumente. Sljedećeg dana rekao je svom drugu iz razreda Viktoru Borisenko: “Ja ću biti špijun – oni dobivaju ratove, ne vojske. Vojnici su samo sluge, oni su mišići, a ne mozak “. Oduševio se kada je saznao da su u Lenjinovo vrijeme KGB nazivali “mačem i štitom” Revolucije.

Šetajući (do zgrade KGB- prim red) tek treći put se osmjelio da priđe časniku i upita: “Kako postati agent KGB?” Odgovor ga nije razočarao. Naviknut na čudake i mlade zanesenjake, časnik je strpljivo porazgovarao s mršavim, bledunjava šesnaestogodišnjak i posavjetovao mu da prvo dobije sveučilišnu diplomu.

Poslije je Putin spominjao da mu je časnik rekao i ovo: “Mi ne primamo ljude koji nam dolaze samoinicijativno”. Bez obzira na to, on je riješio da se upiše na sveučilište, mada je konkuriralo oko četrdeset kandidata na jedno mjesto, a njegovi roditelji su sumnjali da će njegov nivo znanja biti dovoljan. Međutim, prevazišavši sva očekivanja, Vladimir je 1970. godine primljen na Pravni fakultet Lenjingradskog državnog sveučilišta (LGU), odjel za međunarodno pravo.

“Bio je jedan od rijetkih učenika koji su vrlo dobro vidjeli svoju budućnost”, priča Tamara Steljmašova, njegova profesorica društvene povijesti. “Bio je usredotočen, odlučan, snažnog karaktera, ozbiljan, odgovoran i pravedan”.

Jednom, kada je bila kod njega u stanu, vidjela je na zidu portret Feliksa Đeržinskog, osnivača boljševičke obavještajne službe Čeke, prethodnika KGB, danas FSB. (Iako treba reći, da je prvi osnivač obavještajne službe Rusije bio Srbin Sava Raguzinski-što je Putin i rečeno, bio je iznenađen-prim red).

Volođa je vrijedno učio, a vikendom spremao završne školske ispite u trosobnoj vikendici svojih roditelja u Tosnu. U istoj ulici živjela je i Vera brilju. Upoznala se s Volođa 1968. godine, kada joj je bilo 14, a njemu 16 godina. Vjera je bila čest gost u vikendici Putinovih, a potom iu Lenjingradu. U jednom intervjuu listu “Sugovornik” opisala je budućeg predsjednika kao mišićavog mladića, koji se nikoga nije bojao i privlačio je djevojke kao magnet. (Interesantno je da je Putin vrlo popularan među ženama u Rusiji-prim red).

Kada bi došao u Tosno, “djevojke su se prosto bacale na njega”, priča Vera. “Imao je izvjestan šarm. I danas pamtim njegove šake, s jakim, kratkim prstima “.

Jednom im se pridružila samouvjerena djevojka Ljuda. Poslije večere, mladići su je zamolili da opere suđe, ali je ona odbila, rekavši: “Kada se udam, za mene će suđe prati moj muž”. Vjera je u tom trenutku shvatila da joj pridošlica nije suparnica u borbi za Volođinu ljubav. Ona je znala da on izbjegava kućanske poslove: “Osim toga, bila je brineta, a ja sam znala da on voli plavuše”.

Vjera je također otkrila da njezin kavalir daje prednost učenju umjesto romatičnim vezama. Odbijao je njezine pozive u kino, govoreći da nema vremena za zabavu. “Bez obzira na njegove zanosne manire, uvijek je imao sumoran izraz na licu”, priča ona. Svi bi prasnuli u smijeh, a Volođa bi
mirno i bezizražajno sjedio.

Vjera se prisjeća da je u Komunalka na baskov prolazu Volođin pisaći stol stajao pored kauča u sobi Putinovih. Jednom, kada je došla u goste, on joj je jasno stavio do znanja da bi htio biti sam. Sjedio je za stolom i nešto pisao, a Vjera je pokušala pokrenuti razgovor: “Volođa, sjećaš se kad …” Putin ju je prekinuo: “Ja se sjećam samo onih stvari kojih treba da se sjećam”, rekao je gnjevno. Veri se slomilo srce. Pošto je bila ponosna djevojka, u tom trenutku je shvatila da njena osjećanja iščezavaju. Izašla je iz sobe i nikada se više nije vratila. “Što da radim s čovjekom koji se tako ponaša prema meni?” – rekla je drugovima.

Danas udana žena, i umirovljenica, Vjera kaže: “Meni i sada predlažu da mu napišem pismo, da zna da sam živa. Ali, ja sam prava Ruskinja, a on to odlično zna. Ne bih mu pisala i molila za pomoć čak kada bih gladovala i živjela pod mostom. Zbog čega bi mislio o meni sada, ako nije mislio tada?

& Nbsp;

& Nbsp;

Putin je putovao na (sportska) natjecanja po cijelom Sovjetskom Savezu. Jednom je putovao u Moldaviju, na pripreme za Spartakijadi, na kojoj su mogli sudjelovati svi zainteresirani iz Sovjetskog Saveza. Ostao je neutješan kada je 1973. godine njegov bliski drug, Volođa Čerjomuškin, koji je počeo baviti sportom na Putinovu inicijativu, slomio vrat pavši na glavu tijekom borbe.

Bio je paraliziran i poslije deset dana je umro u bolnici. Putin, za koga se tvrdi da ne umije pokazivati ​​osjećaje, kontrolirao se za vrijeme pogreba, ali se poslije slomio i jecao na grobu, s njegovom sestrom i majkom.

Raspuste je provodio sa studentima, kupajući se u crnomorskom ljetovalištu, ili je sjekao šumu na sjeveru Rusije, kada je zaradio vrlo pristojnu sumu od 1.000 rubalja za šest tjedana rada. Bilo je i drugih prednosti od studiranja. Da ne bi bio pozvan na dvogodišnje služenje vojnog roka u Sovjetskoj Armiji, sudjelovao je u obuci koju je provodio Institut za vojnu obuku, dobivši na kraju čin poručnika. Iz nesigurnog, problematičnog dečka postaojala je mlad, perspektivan muškarac. Naučio je uravnotežiti prijateljstva i da istovremeno ostane usredotočen na svoj dugoročni plan, postati nacionalni heroj.

Prošao je dvadest prvi rođendan, i bio je zabrinut jer od ljudi na koje je htio ostaviti dojam, tj. od KGB, još nije bilo nikakvih vijesti. Duh mu je živnuo kada je mama dobila na lutriji “Zaporožec-966”, pošto je umjesto kusura od 30 kopejki u kafiću dobila tiket lutrije.

Mogla je uzme dobitak u gotovini – 3.500 rubalja – čime bi obitelj na izvjesno vrijeme mogla olakšati siromaštvo. Umjesto toga, dala je sinu automobil.

Kada je bio na četvrtoj godini studija, prišao mu je neki nepoznat čovjek. “Trebamo razgovarati o tvom tajnom zadatku”, rekao je, “no, za sada ne bih htio reći ništa konkretno”. Putin je shvatio da je to taj moment koji je čekao. Dogovoren je susret u holu fakulteta, no, neznanac je kasnio. Putin je čekao dvadeset minuta. Pomislivši da su se s njim našalili, Putin se spremao da pođe, kada se zadihani neznanac pojavio. “Sve je dogovoreno”, rekao je. “Volođa, što misliš o prijedlogu da radiš u organima?” Bez sekunda predomišljanja Putin se suglasio. Da je otišao s fakulteta par minuta ranije, povijest suvremene Rusije trebalo bi ponovo napisati. Kako su mu objasnili, prijedlog KGB je pretpostavljao stažiranje po završetku fakulteta, s mogućnošću daljnjeg napredovanja u karijeri.

Rekao je ocu da će raditi u KGB, čime je narušio tajnost za koju su mu rekli da se mora čuvati. Drugovima je rekao da je “dobio mjesto u miliciji”, ali, pošto njegova želja da radi u tajnim službama nije bilaposebna tajna, rijetki se nisu dosjetili što je značilo to “mjesto”.

Putin je diplomirao pravo 1974. godine, a sljedeće godine išao je u “Školu br. 401 “nedaleko od rijeke Ohte, gdje je obučavan u kontrašpijunaži. Njegovi drugovi pamte “ogromnu sreću” kojom je tih dana zračilo njegovo lice. Ali, nisu svi vjerovali da radi u miliciji. Jedan od njegovih najbližih prijatelja, Sergej Roldugin, solista simfonijskog orkestra Marijinskog teatra, otvoreno mu je postavio pitanje: “Ja sam violončelist”, rekao je. “Ja znam da si ti špijun, ali ne znam što to znači. Tko si ti? Što radiš? ” Putin mu je mirno odgovorio: “Ja sam specijalist za odnose među ljudima”.

Takav opis nije mnogo odstupao od stvarnosti. Posao časnika KGB pretpostavlja zaboravljanje vlastitog “Ja” i uranjanje u drugog čovjeka, da bi se dobili podaci. Da bi istražio ljudske slabosti, počeo je proučavati ljude iz okruženja. Jedan čovjek je priznao da je postao prilično paranoičan kada je Putin počeo stalno da mu postavlja pitanja, gledajući ga ravno u oči. Izvještaj instruktora na kraju prvog semestra obuke glasi da Putinu treba više puta ponavljati kako njegovi načini ispitivanja trebaju biti delikatniji ako želi rezultate.

Vjerojatno najvažniju lekciju o tome kako se KGB odnosi prema običnim ljudima dobio je kada jedan od starijih kolega napravio hipotetički slučaj za početnike. Kada jedan iskusni agent, obučavajući grupu u Školi br. 401, predložio šta treba uraditi, Putin ga je prekinuo: “Vi to ne možete učiniti”, rekao je. “To je protuzakonito”.

Kolege iz KGB su ga zapanjeno gledali. “Naše upute jesu zakon”, strpljivo mu je objasnio jedan od njih. Sljedeće godine Putin je počeo raditi u protuobavjestajne odjelu KGB u “Velikoj kući” na Litejnom prospektu.

Za Putina alkohol nikada nije bio ozbiljan problem dok Vjera brilju kaže “Više mu se sviđalo mlijeko”. Anatolij Rahlin (trener) potvrđuje te riječi govoreći kako je njegova želja za pobjeđivanjem u judou bila tako jaka da je uvijek bio trijezan.

Klaus Cuhold, istočnonjemački špijun, koji se s njim poznavao skoro pet godina tijekom osamdesetih godina, priča: “Uvijek kada smo zajedno pili, on je pazio da stalno kasni tri čaše za ostalima”. Jednom je čak netko primijetio da votku istresa u saksiju sa cvijećem.

Jedan časnik obavještajnog odjela KGB uočio njegov talent, te je (Putin) upućen na godinu dana u Moskvu, na pripremu za rad u obavještajnom radu s inozemstvom. “Normalno da sam htio raditi u vanjskim poslovima”, priča on. “To su svi željeli. Svi smo znali da to znači mogućnost putovanja u inozemstvo “. Kada se vratio u Lenjingrad, njegovi prijatelji su primijetili da ne zrači dječačkim ushićenjem zbog toga što radi, što god to bilo. Djelovao je hladnije i udaljenije. Kretao se u drugom okruženju, razgovarajući sa znanstvenicima i inozemnim poslovnim ljudima, tj. ljudima, koji su ga mogli opskrbljivati ​​njemu neophodnim kisikom – informacijama. Pošto je tečno govorio njemački jezik, a pristojno francuski i engleski, koristili su ga da strancima pokazuje grad. Prvi put je otputovao u inozemstvo, kao pratilac grupe sovjetskih turista, sa zadatkom da ih štiti od vanjskih špijuna.

U svojim memoarima Putin piše da je njegov rad podrazumijevao “kontaktiranje s ljudima”, ali, nije poznato koliko je bio uspješan u vrbovanju vrijednih doušnika. Također priznaje da mu se nije sviđalo kako KGB tlaka disidente i umjetnike. Danas, kaže: “Suradnja s običnim građanima bila je važan instrument očuvanja reda i zakona”. Drugim riječima, stanovnici Lenjingrada su bili ohrabreni da uočavaju neobično ponašanje. Zanimljivo je primijetiti da se danas građani SAD ohrabruju – mada iz potpuno drugačijih razloga da budu oprezni, u ime države. Trgovina “Volmart” provode program unutarnje sigurnosti pod parolom “Ako ste nešto vidjeli, recite”, a nedavno puštena aplikacija za ajfon, “PatriotApp”, stimulira građane da dojavljuju slične informacije FBI i drugim federalnim službama.

U LJETO 1979. GODINE, u Putinov život se vratila Ljuda, djevojka koja nije htjela da opere posuđe u vikendici njegove obitelji, a koja je sada bila studentica medicine. Putinovi roditelji bili su ugodno iznenađeni kada se ponovno počeo viđati sa ljudima, i to redovito, a naročito kada ju je, konačno, doveo kući i predstavio.

Ljuda je vodila računa o njemu, kao i uvijek, govorila mu što treba jesti i oblači, sugerirajući mu da je elegantan izgled vrlo važan. Čak mu je čistila cipele, što je velika stvar za djevojku koja ranije nije htjela opere tanjure poslije večere. Čak ni danas, Putin ne može reći je li bio zaljubljen u nju ili ne. Ona je voljela malo zapovijedati, ali je on smatrao da je to dobra osobina za suprugu. Bio je to njezin način da se stvari obave, a supruga mora to umije da bi bila podrška mužu.

On ju je zaprosio. Ljuda je prihvatila prosidbu i, praktična kakva je bila, počela pripreme za vjenčanje. Njezini roditelji su kupili vjenčanicu, a njegovi roditelji su Volođa dali novac za svadbeno odijelo i burme. Mladoženja je otišao u Gradsku vijećnicu Lenjingrada, zatražiti dozvolu za vjenčanje.

Nitko do kraja nije razumio zašto se Volođa nije oženio ljudima.

Svi su smatrali da su dobar par, i da bi imali prekrasnu djecu. Njegova majka ju je obožavala, i godinama kasnije se usudila kaže ženi kojom se oženio da joj se, kao snaha, više dopadala njegova prva ljubav.

Bilo da je odustao u posljednjem trenutku, zbog nervoze, ili nije mogao prihvatiti činjenicu da će biti polovica neke cjeline, Putin je otkazao vjenčanje. Nesuđenoj nevjesti je rekao da ga je sramota zbog toga što “nije o svemu dobro razmislio prije nego što su stvari otišle predaleko”.

“Bila je to jedna od najtežih odluka u mom životu. Bilo je izuzetno teško. Izgledao sam kao potpuni kreten. Ipak sam odlučio da je za oboje bolje prekinuti odmah, nego se mučiti dok smo živi. Naravno, nisam pobjegao, nego sam joj rekao istinu, i smatrao sam da sam time učinio sve što je trebalo. ”

Njegovi prijatelji su bili šokirani. Jedan od njih objašnjava: “Volođin problem je u tome što on nikada nije umio pokazati osjećaje. Sudeći po onome što vidim na televiziji, ni sada to ne umije. On misli istinu, ali je umota u mit, i zbog toga je bio tako dobar za KGB “.

SLEDEĆA PUTINOVA LjUBAV bila je mlada plavuša s kosom do ramena i velikim plavim očima, što su po riječima Vere brilju, bili obavezni uvjeti. On je bio mršav, nizak, i nije obraćao mnogo pažnje ni na stil, ni na kvalitetu odjeće. Kako je kasnije priznala Ljudmila Aleksandrovna Škrebnjeva, nije bio muškarac koga biste, vidjevši ga na ulici, pogledali još jednom. Ali, bilo je već kasno, pristala je da izađe s njim, na neviđeno. Glavni razlog je bio taj što je Vladimir Putin imao karte za predstavu Arkadija Rajkin, jednog od najboljih komičara tih vremena, u raskošnom teatru Lensovjet. Ničeg sličnog nije bilo u njenom rodnom Kalinjingradu, bivšem istočno-pruskom Kenigsbergu.

Ljudmila se rodila u tom dosadnom, militarizovana kutku na Baltičkom moru, 6. siječnja 1958. godine. Napustivši tehnički fakultet na trećoj godini, počela je raditi kao stjuardesa u “Aeroflotu”, da bi pobjegla iz tog grada. Za razliku od jedne druge stjuardese, Irine Malandine, koja se udala za nekadašnjeg Vladimirovog druga, Romana Abramoviča, ova dvadeset dvogodišnjakinja nije imala rođake s vezama, koji bi joj mogli pomoći da dobije mjesto na međunarodnim letovima, gdje bi mogla upozna budućeg mladoženju s boljom perspektivom.

Ljudmila je, zajedno sa jedom drugom stjuardesom, bila na trodnevnoj pauzi u Lenjingradu, kada je pristala da pođe na sastanak u četvero.

Bio je 7 ožujka 1980. godine. Dvije djevojke i mladić ove druge našli su se na Nevskom prospektu, nedaleko od blagajne. Inače poznat po stalnom kašnjenju, Volođa je već stajao na stepenicama. Bio je jadno obučen, njegov najbolji kaput već je bio pohaban – i Ljudmila je ocijenila kako se nije trudio da ostavi dojam. Zanimljivo je da je Putin, nakon mnogo godina, tvrdio da su se upoznali kada ju je primijetio pored sebe u teatru.

Nije želio priznati da je njegova žena ta djevojka s kojom ga je upoznao zajednički poznanik, i da im je svima osigurao karte, prije nego što ju je uopće vidio.

Predstava Arkadija Rajkin predstavljala je potpunu suprotnost mirnom, zatvorenom u sebe čovjeku koji je sjedio pored nje. Ali, ipak je bilo nešto u mladom Volođa što je privuklo Ljudmilu da pristane na susret sljedeće večeri, i ponovno sljedeće poslije nje.

Izgledalo je da može osigurati ulaznice za bilo koji događaj. Drugi susret bio je u Lenjingradskom mjuzik-holu, treći ponovo u teatru Lensovjet. Bio je to obećavajući početak, ali ni u najluđoj mašti nije mogla pretpostaviti da će je Volođa jednog dana učiniti prvom damom Rusije.

Na ovim prvim susretima Putin je novoj prijateljici rekao da radi u odjelu za kaznene istrage Lenjingradske milicije. On priča: “Rekao sam joj da sam milicioner. Suradnici tajnih službi, posebno časnici obavještajne službe, uvijek su bili službeno kamuflirani “. Ljudmila spominje da joj nije smetalo što se viđa s milicionera, i bila je sklona da nastave kontakt. Kada joj je Putin zatražio broj telefona, rekla je da nema kućni telefon, ali može ga pozove, pa joj je on zapisao telefon dok su se vozili u bučnom metrou. Zatim se Ljudmila vratila u Kalinjingrad, gdje je ispričala prijateljima kako je srela zanimljivnog momka, mada “jednostavnog i ni po čemu izuzetnog”.

Rano je bilo govoriti o ljubavi, ali je ona bila vrlo zaintrigirana. Riješena očuvati kontakt, gotovo svaki dan ga je zvala s posla ili iz telefonske govornice.

Na pitanja prijatelja od čega živi njezin novi udvarač, Ljudmila je odgovorila to što joj je rekao Putin – da je to u nekoj vezi s milicijom. Istinu je saznala kada je napustila posao i prešla u Lenjingrad, da bi bili zajedno. “Poslije tri ili četiri mjeseca već sam odlučila da je on muškarac koji mi je potreban”. Kada su je upitali na temelju čega se tako brzo odlučila za čovjeka kojeg je sama opisala kao “jednostavnog i ni po čemu izuzetnog”, Ljudmila je odgovorila: “Moguće je da je ta unutarnja snaga ono što i sada privlači sve ljude”.

POŠTO SU SVI U GRADU znali čime se bavi u “Velikoj kući” na Litejnom prospektu, ona je dovoljno brzo utvrdila stvarnu profesiju voljenog muškarca. Međutim, do tada je već bila bezumno zaljubljena, a pošto nikada nije imala veze s tajnim službama, nije na to obraćala posebnu pažnju.

Rekavši joj da “svi ljudi našeg uzrasta trebaju raditi na vlastitom razvoju i proširenju vidika”, Vladimir je uvjerio svoju djevojku da se upiše na Lenjingradski sveučilište. Pošto je on bio zainteresiran za jezike, ona je izabrala francuski i španjolski jezik.

Zatim joj je predložio, gotovo usput, da pođe i na daktilografski tečaj, kako bi mogla mu pomaže u radu, s čime se ona složila. Također ju je ohrabrivao da uči društvene vještine, kojima su vladale neke od žena njegovih kolega.

Jedna od njegovih odlika koja se Ljudmili nije sviđala bila je oštra promjena raspoloženja kada mu je izgledalo da netko s njom flertuje, ili kada mu se činilo da se ona isuviše koketno ponaša. Pošto je to smatrao ispravnim i moralnim, živjeli su odvojeno, on u svom kutu roditeljske sobe u komunalnom stanu, a ona u studentskom domu. To bi se teško moglo nazvati strastvenim početkom romanse, ali Putin i nije bio poznat po strasti. Po riječima prijatelja, njihova fizička bliskost počela je tek kada ju je Vladimir odveo na odmor u crnomorsko ljetovalište Soči.

Ljudmila je tada već znala da je zaljubljena. Bila je nestrpljiva da se što prije vjenčaju, ali, što je više to nagovještavala, činilo joj se da je on sve dalje od perspektive ženidbe. Kako je kasnije priznao, on je bio specijalist u planiranju svakog svog koraka, a to se ticalo ljubavnih odnosa koliko i posla. Prošlo je tri i pol godine prije nego je on pokrenuo pitanje statusa njihovog odnosa. Putin kaže da su ga prijatelji već nagovarali na ženidbu, ali je zanimljivo da se ta odluka podudarila s vremenom značajnih promjena u životu ruskog društva. Novembra 1982. godine umire Brežnjev, a u Kremlj dolazi Putinov idol, Jurij Andropov, šef KGB. Andropov je poveo energičnu borbu s ekonomskim zaostajanjem i neobuzdanom korupcijom iz razdoblja Brežnjeva, ali je beskompromisno skršio svako neslaganje, što je moglo izazvati optimizam kod posvećenih, mladih časnika KGB, kakav je bio Putin.

Kako čovjek kao što je Putin predlaže brak? Kako se kasnije pokazalo – nespretno. Ljudmila spominje taj momenat: “Jedne večeri smo bili kod njega kući i on je rekao: ‘Mila, ti sada znaš sve o meni. Uopće, živjeti sa mnom nije tako jednostavno ‘. ” Zatim je opisao sebe kao šutljivog čovjeka, ponekad veoma naglog, koji povremeno kaže nešto uvredljivo. Drugim riječima, kao rizičnog životnog suputnika. Zatim je upitao: “Vjerojatno si ti sama za sebe nešto riješila tijekom ove tri i pol godine koliko smo zajedno?” Sve što sam mogla pomislim poslije tih riječi bilo je da se priprema za raskid. “Uopće uzev, da”, rekla sam. On me sumnjičavo upitao: “Stvarno?” U tom trenutku sam smatrala da definitivno raskida. “Ako je tako, ja te volim i predlažem da se vjenčamo, tog i tog dana”, rekao je on. To je bilo kao grom iz vedra neba.

Pristala sam, i riješili smo se vjenčati za tri mjeseca. Brak za mene nije bio lak korak, kao ni za njega, završava ona, i potom zagonetno dodaje: “Zato što postoje ljudi koji se prema braku odnose odgovorno”.

Neki biografi tvrde da je njihovo vjenčanje bilo 28. srpnja 1983. godine, kada je mladoženja bio već u tridesetprvoj godini, mada ja nisam uspio naći nikakve dokumente koji to potvrđuju. Uostalom, to su bila sovjetska vremena, kada su se službene ceremonije održavale u registracijskom uredu, a ne u crkvi, i dokumenti se ne mogu uvijek lako dobiti.

Kakva god da je bila ta zajednica, nema nikakve sumnje glede slavlja. Dva puta se slavilo. Jednom s obitelji i bliskim prijateljima, na splavu-restoranu na Nevi, a sljedećeg dana u hotelu “Moskva”, samo za Putinove kolege iz KGB, koji nisu htjeli da se pojavljuju pred nepoznatim ljudima. Na medeni mjesec su otputovali u Soči, gdje su se prvi put zbližili. Kasnije je Ljudmila iznenadila zajedničke prijatelje priznavši da joj je muž priredio medeni mjesec “toliko romantičan, koliko je to uopće moguće”.

Mladenci su počeli živjeti s njegovim roditeljima koji su se, srećom, preselili u dvosobni stan na prospektu Stačeka u Avtovu, rejonu novogradnje na jugu grada. Kuhinjski prozori su bili toliko visoki da su sjedeći za kuhinjskim stolom mogli vidjeti samo “zid pred očima”. Soba mladenaca imala je površinu od 20 četvornih metara, nešto više od polovine one sobe u kojoj Putin odrastao, a zvučna izolacija zidova u novogradnji im nije dozvoljavala da se previše opuste. Po sovjetskim standardima tih vremena, oni su se smatrali relativno zbrinutim ljudima. Vladimir je još uvijek imao «Zaporožec», i volio je da se provoza po gradu sa svojom novom ženom. Uvijek je volio voziti. Kada je već bio predsjednik, jedan od njegovih vozača je pričao: “Priželjkivao je da sjedne za volan limuzine, kad velikom brzinom jurimo u njegovu vikendicu ili na aerodrom, ali je znao da, za razliku od nas, nije obučen za preventivu terorističkih prijetnji. To ga je nerviralo “.

Ubrzo nakon svadbe, Ljudmila je otkrila da njezin muž ima i druge nedostatke, osim plahovitosti. Zaboravivši se na trenutak, ona je jedan put muža opisala kao “pravog muškog šovinistu”, žaleći se na njegova očekivanja da ona sama radi sve kućne poslove. Iako to može ozbiljno začudi ljude iz drugih država, gdje bi se takvo ponašanje smatralo “konzervativnim”, u Rusiji se to još uvijek smatra normalnim i prihvatljivim. Osim toga, jednom je rekao svom prijatelju da ako muž hvali svoju ženu – time je kvari. “On me je postojano testirao sve vrijeme dok smo živjeli zajedno”, priča ona Putinovom biografu, Olegu Block. “Stalno osjećam kako me promatra i provjerava da li donosim ispravne odluke”. I nedvosmisleno potvrđujući ono što je kasnije u braku uzrokovalo mnogo teškoća, dodaje: “Za njega je vrlo teško kuhati, on neće jesti ako mu se ne sviđa i najmanji sastojak. On me nikada ne hvali, i zato sam potpuno prestala kuhati “.

Ali sada je to bio njihov medeni mjesec, a ona je čekala prvo dijete, kada su Putina, rujna 1984. godine, poslali u Moskvu na daljnju obuku, u Krasnoznamenski institut KGB Jurija Andropova. Ljudmila se preselila u jednosoban stan na sjeveru Lenjingrada i nastavila studije.

U Institutu KGB studenti su dobili pseudonime, koji su počinjali slovom prezimena. Drug Putin je postao drug Platov. Tečaj je uključivao testiranja fizičke izdržljivosti i snalaženja. Bilo je noćnih skokova padobranom, obuke kako izbjeći gonioce, te kako prenositi šifrirane
informacije preko špijunskih javka.

Ljudmila ga je posjećivala jednom mjesečno, ai on je nekoliko puta dolazio kući. Na jednom od tih putovanja, uspio je slomiti ruku. “Neki kreten ga je napao u metrou i on ga je odvalio”, priča Putinov bliski prijatelj, Sergej Roldugin. “Bio je silno zabrinut da mu njegovi instruktori to neće tolerirati”.

Prva kćerka Putinovih, Marija, nazvana u čast njegove majke i poznata kao Maša, rodila se 28. travnja 1985. godine, kada joj je otac bio na odmoru. Sergej Roldugin je pokupio majku s kćerkom iz rodilišta i, zajedno s Putinom i svojom ženom Irinom, otputovali su u vikendicu njegovog tasta u Viborg, gdje su proslavili rođenje djeteta.

Putin je Institut KGB završio srpnja 1985. godine. Mada su njegove “analitičke sposobnosti” visoko ocijenjene, dobio je negativnu ocjenu karaktera, jer se ponašao zatvoreno i nekomunikativna, ai zbog toga što je imao “snižen osjećaj za opasnost”. Ta posljednja ocijena se smatrala ozbiljnim nedostatkom. Agenti moraju biti napregnuti u kritičnim situacijama, da bi dobro reagirali na dešavanje, a nedostatak osjećaja za strah blokira opskrbu krvi adrenalinom. “Morao sam dugo raditi na svom osjećaju za opasnost”, kaže on.

Ušavši u četvrto desetljeće života, bio je obučeni agent obavještajne službe za inozemstvo, i gorio je od želje da radi izvan SSSR, na zaštiti države od neprijatelja. Primao je informacije od svojih starijih kolega iz KGB, koji su se vratili iz inozemstva – ne od zagriženih staljinista, već od onih koji su imali drugačija životna iskustva. “Oni su bili”, kako primjećuje, “generacija s potpuno drugačijim stavovima, vrijednostima i osjećajima”.
Jednom je zatrpao svog kolegu, koji je bio u Afganistanu, detaljnim pitanjima o sovjetskoj okupaciji, koja je mnoge zanimala. Putina je interesiralo da li je istina da je bio potreban njegov potpis za raketiranje afganistanskih ciljeva. Porazio ga je njegov odgovor: “Ja ocjenjujem rezultate svog rada prema broju dokumenata koje nisam potpisao”.

To je bilo burno vrijeme. Jedanaestog ožujka 1985. godine, samo tri sata poslije iznenadne smrti Konstantin Černjenko, na mjesto glavnog tajnika KPSS izabran je Mihail Gorbačov. Gotovo odmah je najavio “perestrojku” (kontroverzno restrukturiranje gospodarstva) – proces koji je trebalo pokrenuti zaostalu sovjetsku ekonomiju, a za svega nekoliko mjeseci perestrojki se pridružila i “glasnost” (sloboda govora), demokratizacija i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Putin je dobio priliku da sam procjeni situaciju kada ga je KGB uputio na rad u Istočnu Njemačku. Od početka je bilo jasno da ga u Institutu KGB pripremaju za rad u Njemačkoj, na temelju toga što je forsiran nastaviti izučavanje njemačkog jezika. Pitanje je samo bilo da li ide u Njemačku Demokratsku Republiku (NDR) ili Saveznu Republiku Njemačku (SRNj). Da bi bio otpravljeni u SRNj, kandidat je morao raditi u moskovskom centru dvije godine. Putin kaže kako je riješio da je bolje otići odmah, tako da je sada potpuno odjeven pripadnik KGB, bez primjedbi primio naređenje, spakirao se, poljubio Ljudmilu i otišao.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €

Status Astrologa

Skidanje crne magije

Uklanjanje crne magije vrši se na daljinu, uz profesionalni tretman, pri čemu osoba kojoj se pomaže surađuje s bijelim magom i zajedno izvode ritual, svaki svoj dio.

Tarot online telefonom

Otvaranje tarota daje vrlo brz i jasan odgovor na određeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta prikaz je neba i rasporeda planeta i zvijezda u vrijeme našeg rođenja.

Astrologija i numerologija

Broj vašeg životnog puta jedan je od najutjecajnijih numeroloških aspekata u cjelovitoj znanosti o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €