Magija

Tom Hanks -Zbog ljubavi je promijenio vjeru

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Rita Wilson upoznala je kolegu na setu serije. Tom Hanks se odmah zaljubio, no pokušao je to potisnuti jer je bio u braku. Ipak, pet godina poslije odlučio se rastati

Bilo da igra vojnika u misiji, maloumnog dobričinu ili odvjetnika homoseksualca, glumacTom Hanks (57) uvijek publiku natjera da iz kina izađe s dvojbama što bi učinili da su na njegovu mjestu. No osim po briljantnim ulogama, u javnosti je poznat i kao miran obiteljski čovjek, vjerni muž i predani otac koji u rijetkim intervjuima rado ističe da je za njegov glumački uspjeh jedino zaslužna njegova supruga Rita Wilson.

Tomu su se roditelji rastali kad je imao pet godina
Ove godine proslavili su 25 godina zajedničkog života bez ijednog skandala ili bar natruha o nevjeri. Razloge za uzoran brak i sam Hanks pronašao u vlastitu djetinjstvu koje je bilo sušta suprotnost obiteljskom životu koji je izgradio s Ritom. Rođen je 6. srpnja 1956. godine u gradiću Concord u Kaliforniji kao Tom Jeffrey Hanks. Roditelji su mu se razveli kad je imao jedva pet godina. Sa sestrom Sandrom i bratom Rufusom odrastao je uz oca, kuhara Amosa Mefforda Hanksa, rođaka majke američkog predsjednika Abrahama Lincolna. Najmlađi brat Jim ostao je uz majku Janet Marylyin Frager, koja je bila bolničarka. Kad se otac ponovno oženio, Tom je s pomajkom dobio i petero polubraće. Samo dvije godine poslije i taj brak se raspao, pa je Tomov otac postao samohrani otac.

Da bi prehranio djecu, radio je od jutra do mraka ostavljajući ih da se snalaze i brinu jedni za druge. A onda se ponovno oženio 1965. godine za Frances Wong, koja je u obitelj dovela i svoje troje djece iz prethodnog braka. Svi zajedno skrasili su se privremeno u kalifornijskom gradu Oaklandu, gdje je Tom završio osnovnu školu. Tijekom tih prvih godina školovanja zbog očeva posla obitelj se toliko selila da je Tom prvih pet razreda prohađao u desetak različitih škola.

‘Bio sam poput vojnika koji nikad nema dom’
– Naviknuo sam se na stalne promjene. Bio sam poput vojnika koji nema stalni dom. Srećom, uvijek sam imao oko sebe mnogo prijatelja jer sam stalno nešto izmišljao, zapravo sam se iz petnih žila trudio da se stalno nešto zbiva, samo da ne bih bio sam. Uvijek sam se veselio promjeni sredine jer sam znao da će se prije ili kasnije u novoj školi netko nasmijati nekoj mojoj šali ili dosjetci. Tako sam probijao led i mamio nove prijatelje. Ponekad mi je za to trebalo dva dana, ali u većini slučajeva već bih prvi dan uspio pronaći put u društvo. Istrenirao sam se kako ući u novu sredinu i bilo mi je zanimljivo promatrati vršnjake kako se nose sa svojim problemima. Zbog toga sam vrlo rano stekao socijalne vještine – objasnio je Hanks.

I dok je u školi neprestano bio okružen društvom i kod kuće je bio okružen brojnim članovima obitelji. No u tome nije toliko uživao. Nerjetko bi ih na proslavama i okupljanjima bilo i po tridesetak. Tom to nije volio.

S polubraćom i polusestrma se više ni ne čuje
– U početku je bilo doista zbunjujuće. Svako malo bi čuo od oca: ‘Ovo su tvoja nova braća i sestre’. Da bar nitko nije upotrijebio tu riječ ‘brat i sestra’. To bi mi bilo skroz OK. Normalnije bi mi bilo da su mi, recimo, rekli: ‘Ovo su neka djeca koja će neko vrijeme živjeti s tobom. To bi bilo puno bolje. Ovako bih svaki put nakon godinu-dvije pitao: ‘A što se dogodilo s onim bratom i onom sestrom koje sam imao?’ – kaže Hanks.

Dodaje da danas ni za koga od njih ne zna gdje su i što rade, a teško da bi ikoga prepoznao čak i kad bi mu pozvonili na vrata. U školi je počeo glumiti u školskim predstavama. Godine 1974. upisao se na fakultet u Hayward, a nakon što je odgledao predstavu “The Iceman Kometh” Eugenea O’Neilla, koja ga je oduševila, odmah se prebacio na kazališni smjer i glumu na kalifornijsko državno sveučilište u Sacramentu.

Kako je jednom rekao, obožavao je ići u školu jer “razredima glume bili su najbolje mjesto za čovjeka koji voli puno vikati, au isto vrijeme je i plemenit.

– Puno sam vremena proveo gledajući predstave. Nisam vodio djevojke sa sobom. Sam bih otišao u kazalište, kupio si ulaznicu, sjeo, pročitao program i potpuno se uživio u predstavu. Puno sam vremena proveo gledajući djela Bertolta Brechta, Tennesseeja Williamsa, Henrika Ibsena i ostalih – kaže.

Tri godine poslije sudjelovao je na ljetnim predstavama Great Lakes Shakespeare Festivala. Iduće tri godine proveo je ljeta glumeći u predstavama njihove produkcije, dok bi zimi radio pomoćne poslove u kazališnoj skupini u Sacramentu. S 22 godine dobio je prvu nagradu u životu, za najboljeg glumca. Bila je to nagrada kazališnih kritičara za ulogu Proteusa u predstavi “Dvije gospodina iz Verone”.

Prva supruga bila je četiri godine starija od njega
Iste godine preselio u New York. Poveo je sa sobom i četiri godine stariju djevojku Susan Jane Dillingham, glumicu i producenticu koja si je nadjenula ime Samantha Lewes. Bila je to njegova ljubav iz srednjoškolskih dana s kojom je u studenom 1977. godine dobio sina Colina, koji je danas također glumac.

Borba za preživljavanje mlade obitelji trajala je nekoliko idućih godina. U New York su došli s nešto ušteđevine koja im je bila dostatna tek za plaćanje unajmljenog stana. Oženili su se u siječnju 1978. godine, tri mjeseca nakon što su dobili prvo dijete. Prvu manju ulogu dobio je u niskobudžetnom horroru “On zna da si sama”, a onda je zaigrao u glavnoj ulozi TV serije “Bosom Buddies”, u kojoj je manju ulogu igrala i Samantha, s kojom se vjenčao 1980. godine.

Serija se emitirala samo dvije godine, ali je Tomu omogućila nove poslove, ali, kako će se poslije pokazati, i novu ljubav. U idućih nekoliko godina nastavio je s ulogama u mnogo popularnijim serijama, a njegova gluma u “Sretnim danima” impresionirala je mladog Rona Howarda., Koji mu je 1983. dao glavnu ulogu u svom filmu “uprskati”, komičnoj fantaziji o tipu koji se zaljubljuje u sirenu. Film nije bio posebno kvalitetan, ali ta je uloga bila Hanks odskočna daska za nekoliko novih angažmana.

U to vrijeme već je dobio i drugo dijete, Samantha i on dobili su kćer Elizabeth 1982. U idućih pet godina glumio je u šest filmova, no privatni život počeo se raspadati. Prema neautoriziranoj biografiji Toma Hanksa koju je napisao David Gardner, u sudskim spisima pronađeno je nekoliko detalja koji svjedoče da se par žestoko svađao.

Nekako u to vrijeme Hanks je dobio još jednu ulogu u filmu ‘Volunteers’ zbog koje se 1986. godine na setu ponovno susreo s Ritom Wilson, glumicom koju je upoznao prvi put snimajući “Bosom Buddies” u kojoj je ona imala sporednu ulogu. Njegova vršnjakinja, rodom iz Los Angelesa, osvojila ga je, kako će se kasnije priznati, pet godina prije, kad su se i upoznali. Ipak, u to vrijeme on je bio tek vjenčani otac kojem je na putu bilo i drugo dijete. Nije mu padalo na pamet da se razvodi i ponavlja pogreške svojih roditelja. Rita je pak nakon rada na seriji završila u naručju Tomova kolege Petera Scolarija. No kako je poslije priznao u jednom razgovoru – kemija između njega i Rite bila je prejaka.

– Nisam ponosan što to moram priznati, ali bila je to ipak ljubav na prvi pogled – rekao je Tom.

Rita, pravim imenom Margarita Ibrahimoff Wilson, rođena je 1956. u Los Angelesu, u obitelji balkanskih korijena. Majka joj je rođena u malom mjestu na granici Grčke i Albanije, a otac Hassan Halilovom Ibrahimoff bio je bugarski musliman turskog porijekla, rođen također u Grčkoj.

Rita mu je supruga, ljubavnica, prijateljica i majka
Preselio se 1949. godine u Ameriku i promijenio ime u Allan Wilson 1960. godine. Rita je prvu ulogu dobila sa 16 godina u TV seriji ‘ “The Brady Bunch”, 1972. godine, a nastavila je igrati u TV serijama i poslije u filmovima, no pravu ljubav gajila je oduvijek prema kazalištu, pa i danas često nastupa u brodvejskim predstavama. Na setu filma “Volunteers” ona i Hanks više nisu imali dvojbi o budućnosti. Bili su ludo zaljubljeni i spremni za novi život. Tom je ubrzo nakon toga podnio zahtjev za razvod.

Brak između njega i Samanthe okončan je 1987. godine, a već godinu dana kasnije Rita i Tom su se vjenčali. U to vrijeme ni on ni ona nisu bili slavni, pa ni svadba nije previše zanimala medije. Jedino se zna da su se vjenčali u crkvi svete Sofije u Los Angelesu, a zbog ljubavi prema Riti, Tom je s katoličke prešao na pravoslavnu vjeru. U novoj obitelji pronašao je sve ono što nije imao nikad prije.

– Iskreno, ovim sam vjenčanjem stekao pravu tradicionalnu obitelj u kojoj ljudi obožavaju provoditi vrijeme jedni s drugima. Tijekom svih ovih godina braka s Ritom otkrio sam da ništa izvan braka ne može nadomijestiti taj osjećaj. Ne mogu ni nabrojati sve prednosti koje nosi takav odnos. Kad si iz dana u dan do detalja uključen u život svojih bližnjih – priznao je Hanks.

Po njegovu mišljenju, upravo je stabilan brak bio polazna baza za karijeru. Nakon vjenčanja s Ritom i povratka u Los Angeles Hanks je iz godine u godinu dobivao sve veće i sve značajnije uloge. Zapravo je i njihov brak počeo prvim Hanksovim uspjehom u filmu simboličnog imena “Veliki”.

Komedija o 35-godišnjaku zarobljenom u tijelu tinejdžera priskrbila mu je te 1988. godine nagradu Saturn i Zlatni globus, a nominiran je i za Oscara.

Na zlatni kipić pričekat će još pet godina. Prvi put je nagradu odnio kući 1993. za ulogu Andrewa Becketta, homoseksualca oboljelog od side, u filmu “Philadelphia”. I za ovaj uspjeh zahvalio se profesoru homoseksualne orijentacije koji ga je inspirirao za ulogu, ali i svojoj Riti.

– Moja supruga mi je najvažnija osoba u životu. S njom mogu razgovarati i kao s ljubavnicom, i kao sa suprugom, i kao s djevojkom, i kao sa sestrom, prijateljicom, majkom. Sve sam pronašao u Riti. Zahvaljujući njoj, mogao sam odlično odigrati ovu ulogu. Ono što osjeća Andrew Beckett prema svom bivšem ljubavniku isti je osjećaj koji gajim prema Riti. Na toj bazi i na tim osjećajima izgradio sam svoj lik u tom filmu – objasnio je Hanks, koji je osim Oscarom te godine za ovu ulogu nagrađen i Srebrnim medvjedom, ali i dvostrukim Zlatnim globusom.

Osim za rolu u “Philadelphiji”, ovu nagradu dobio je i za romantičnu komediju “Romansa u Seattlu”, u kojoj glumi s Meg Ryan. Samo godinu dana poslije briljirao je u ulozi života, igrajući mentalno zaostalog Forresta Gumpa u istoimenom filmu.

‘Vjerujem da mi je sudbina dovela Ritu u pravom trenutku’
Držeći u rukama još jednog Oscara, opet nije mogao bez svoje Rite.

– Imam suprugu koja me svaki dan uči što je ljubav. Možda je moguće odglumiti takve osjećaje, ali za mene je to jedina zbilja. Znam koliko volim svoju ženu. Istina je da mnogi bježe od ovakve patetike, ali ja ne. Da nisam i sam iskusio takvu ljubav, nikad ne bih mogao tako vjerno odigrati Forresta i njegovu ljubav prema Jenny – objasnio je glumac.

O braku i supruzi spremno govori pred milijunskim auditorijem, ali bilo kakve druge detalje ljubomorno čuva. Baš kao i što su pokušali djecu što više zaštititi od medija i omogućiti im normalan život.

– Ritu i mene ne zanima da pustimo novinare u naš dom, a tako će i ostati. Mi nismo glamurozan par koji proganjaju paparazzi i zbog toga smo sretni – objašnjava oskarovac.

U braku s Ritom Hanks je dobio još dvoje djece. Sin Chester rodio im se 1990. godine, a Truman Theodore pet godina poslije. Iako su se razveli u svađi, Tom i prva supruga Samantha izgladili su odnose zbog njene teške bolesti. Kad je 2002. godine umrla od raka kostiju, Tom je u obitelj doveo i svoje dvoje djece iz prvog braka, a Rita im je postala pomajka.

Iste godine Rita i Hanks okušali su se na zajedničkom poslu. Te godine redateljica Nia Vardalos pripremala je komediju “Moje grčko vjenčanje” i za suradnicu odabrao Ritu Wilson. Hanks i Rita prihvatili su se produkcije i nastala je urnebesna komedija o mladoj Grkinji koja živi u tradicionalnoj obitelji i nikako da se uda. Kad konačno pronađe ljubav svog života u strancu, naočitom učitelju vegetarijancu, u obitelji nastaje kaos. Tematika im je bila vrlo bliska, za koju su poslije rekli da je bila presudna za uspjeh filma.

– Možda moj i Ritin brak ne bih uspio da se nismo upoznali već kao zreli ljudi. To je pitanje tajminga, zrelosti, želje za jakim vezivanjem. Kad sam se oženio za Ritu pomislio sam: ‘O! Ovo će izgleda biti velika promjena u mojem životu! ‘Vjerujem da nas je sudbina donijela jedno drugom, ali naša veza nije čarobna poput onih na filmu. Naša je veza čvrsta i stabilna i što je najvažnije, ona je stvarna. Ne kažem da je brak ponekad jednostavan. Ali važno je da smo oboje uvijek sigurni da ćemo ostati zajedno bez obzira na probleme – tvrdi Hanks.

Rita pak tvrdi da je tajna njihova uspješnog braka što nikada nisu tražili jedno drugog da se promijene.

– Nikada neću zaboraviti osjećaj koji me preplavio još na početku veze i ostao do danas. Držali smo se za ruke, pogledao me i rekao: ‘Znaš, nikad se nećeš morati mijenati da bi bila samnom.’ Bila sam presretna, ai još je tako – rekla je Rita.

Hanks jedan od najuspješnijih glumaca čijih je čak sedam filmova imalo zaradu veću od sto milijuna dolara, ali ipak ne želi razmaziti svoju djecu.

‘Važno mi je da djeca imaju svoje ciljeve u životu’
– Već se odavno ne brinem zbog neimaštine, ali nikad nisam zaboravio kako smo Rita i ja živjeli u djetinjstvu i kako smo se borili. Izazov nam je da našoj djeci, koja imaju sve, pokušamo objasniti da je mnogo važnije u životu imati cilj i strast i želju da se on dosegne, a ne novac. Bilo bi strašno da ih odgojimo bez želja za napretkom. Ako smo se nekoć brinuli zbog neimaštine, danas ne spavamo zbog brige o njihovoj budućnosti – zaključio je.

Ljubavna analiza Milane Vuković Runjić: Kada bi se za sretne brakove dodjeljivali Oscari, Tom Hanks i Rita Wilson bi ga sigurno dobili
Tom Hanks jedini je stanovnik Hollywooda za kojeg bih stavila ruku u vatru da se neće rastati. Čovjek bi se prije desetak godina slično mogao i zakleti za Mela Gibsona, koji je također vodio uzoran život dok se od njega nije zamorio. Ali Mel nikada nije zračio takvom pouzdanošću poput Toma. Za Hanksa možemo reći sve, osim da je ‘lud’, ‘nemiran’ i ‘otkačen’. Momčad čudnije što je riječ o tako velikom glumcu, jer genijalnost smo, još od Byronovih dana, svi skloni povezivati ​​s ludilom, ekscentričnošću i burnim ljubavnim životom. Nikakav zavodnik, još manje ljepotan, Tom Hanks doista nas može osvojiti samo svojom jedinstvenom sposobnošću da se naseli pod kožom lika kojeg interpretira. To mu se dogodilo toliko puta da probudi u nama strahopoštovanje, kada bi Tom bio osoba koja od gledatelja traži tako uzvišene emocije. Ali, ne.

On je običan muškarac, jedan od onih kakve srećemo na cesti. Izgleda poput sredovječnog susjeda. Baš takav, može zablistati u svakom žanru: od film noirea u kojem spašava sebe i dijete od gangstera, do komedije s Julijom Roberts. Umro on na kraju filma ili se poljubio sa zaručnicom, film će zasigurno biti izvrstan. S istim entuzijazmom pristupio je i braku s Ritom Wilson.

Što drugo reći o tome nego kad bi se za brakove dodjeljivali Oscari, Tom Hanks sigurno bi bio jedan od prvih, ali i rijetkih, koji bi zaslužio Oscara za sretan brak. I to drugi, što svjedoči o tome da je upoznao i drugu stranu zajedničkog života, onu mračnu, brak koji završi brodolomom i razvodom. Možda ga je loše iskustvo iz mladih dana naučilo kako biti sretniji u odraslijim godinama. Jer, na čemu ćemo učiti, ako ne na vlastitim pogreškama?

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM