Željezna ruka -Angela Merkel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Njemački kancelar Angela Merkel, u Europskoj uniji (EU) često kritizirana zbog svoje željezne politike štednje, mučne i teške za financijski poljuljane ekonomije, a kod kuće obožavana kod velikog broja Nijemaca, izabrana je u prosincu 2013., po treći put, za kancelara Njemačke . Nove biografije njemačke kancelarke otkrivaju njezinu intimu te sitne radosti i strahove: svako jutro poslužuje mužu doručak, specijaliteti su joj juha od krumpira i goveđi rolat, voli bijelo vino i pivo i boji se pasa, što zna i ruski predsjednik Vladimir Putin koji joj je poklonio – plišanu kucu.

Angela Merkel (59) je nedavno treći put pobijedila na njemačkim izborima i sa “super rezultatom”, kako je sama rekla, od 41,5 posto glasova osvojila treći kancelarski mandat. U nedjelju nakon izbora stranačke kolege i simpatizeri dugo su joj pljeskali i klicali “Angi! Angi! “, A ona se razdragano zahvalila suradnicima, glasačima i svom mužu Joakimu Sauer koji je, nekarakteristično, stajao kraj govornice, ali nakon burne proslave na kojoj je pjevala zajedno sa svima kancelarka je u svom stilu podsjetila okupljene:

– Sutra radimo.

Njezina politička karijera započela je nakon što su je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća odbili na natječaju za posao u vladinoj uredu za odnose s javnošću – jer je imala visoki tlak, pa je procijenjeno da bi stres na poslu bio za nju prevelik. Umjesto toga krenula je u politiku, 1990. izabrana je u parlament ujedinjene Njemačke i potom nastavila se uspinje u političkoj hijerarhiji.

– Moram malo pazim na pritisak, ali imam vrlo dobru liječničku njegu – izjavila je u televizijskom intervjuu. Srećom, jer tek sad zna što je pravi stres.

U američkom časopisu “Forbes” proglasili su je najmoćnijom ženom svijeta: njemačka kancelarka, koja je ujedno prva žena na čelu najveće europske ekonomske sile, na vrh te liste popela se osam puta u posljednjih deset godina, au rukama uvelike drži sudbinu eura i svih zemalja članica Europske unije. No, moć ne znači da je netko omiljen, naprotiv. Tako njen biograf profesor Wolfgang Stok tvrdi da Merkelovu čak ni simpatizeri ne vole nego poštuju, politički protivnici prebacuju joj neodlučnost i manjak vizije, u Grčkoj i Španjolskoj, zemljama koje tlaka mjerama štednje, mrze je iz dna duše i okrivljuju za sve nevolje, a na Cipru su prosvjednici nosili plakate na kojima je pisalo “Hitler Merkel”.

Ipak, u Njemačkoj je u posljednje vrijeme popularnija nego ikad jer nacija ima dojam da politika štednje i solidarnosti daje rezultate, a njezina temeljitost u radu ulijeva im povjerenje. Ali premda je njezino lice jedno od najpoznatijih na svijetu i redovito se pojavljuje u medijima, ni neprijatelji ni zagovornici ne mogu se pohvaliti time da znaju kakva je Angela Merkel zapravo.

Za razliku od mnogih političara koji se udvaraju biračima otkrivajući im svoju intimu, njemačka kancelarka izuzetno je suzdržana kad je posrijedi njezin privatni život, u intervjuima rijetko spominje bilo kakve osobne detalje, as mužem Joachimom Sauer gotovo nikad ne izlazi u javnost, osim na festival Vagnerovih opera u Bayreuthu zbog čega je Sauer dobio nadimak “Fantom iz Opere”.

Naravno, tijekom godina neke sitnice su se ipak saznale: voli peče kolače od šljiva, sama ide u kupnju, grize nokte i boji se pasa jer ju je jedan ugrizao sredinom devedesetih. S tom fobijom nezgodno se našalio Vladimir Putin: kad je Merkel kao kancelarka prvi put posjetila Kremlj, poklonio joj je plišanog psa, a pri sljedećem susretu u njegovom ljetnikovcu na Crnom moru pustio je u prostoriju svog crnog labradora Konija, tako da se Merkelova smrzla od straha. To je ipak nije spriječilo da Putinu jasno kaže kako je to što je uhitio šahovskog prvaka Garija Kasparova – nedopustivo.

Kancelarka ima petlje i ne libi se da kaže “sheisse”, tvrdi Nikolaus Blome, novinar njemačkog lista “Bild”, koji je nedavno objavio biografiju kancelarke pod naslovom “Angela Merkel, die Zauderkünstlerin” (Umjetnica oklijevanja) i koji za nju kaže da je “prilično normalna osoba”.

Biografija od dvjestotinjak stranica trudi se oslika kancelarku kao simpatičnu gospođu koja se ne razlikuje od milijuna Njemica, pa tako rano ujutro poslužuje mužu doručak prije nego što on ode na posao na sveučilište “Humboldt” gdje predaje molekularnu kemiju. Dobro kuha i muž joj nikad ne prigovara da joj jelo ne valja, specijaliteti su joj juha od krumpira i goveđi rolat, klasično jelo koje se u Njemačkoj poslužuje za nedjeljni ručak, poslije ručka više voli voće ili sir od slatkiša, ali peče kolače radi muža , a voli i da popije, posebno bijelo vino i, naravno, njemačko pivo.

Osim Blom biografije, ovih dana je tiskan čitav niz knjiga o Angeli Merkel, pa je tako ugledni njemački novinar Stefan Kornelijus objavio njenu autorizované biografiju pod naslovom “Kancelarka i njen svijet”, u kojoj otkriva kako je Merkel tek nedavno saznala da je njezina obitelj po očevoj liniji poljskog podrijetla, te da se njen djed preobratio u protestantsku vjeru tek negdje 1930. Alan Crawford i Toni Zuzka, dopisnici “Bloomberga” iz Berlina, u knjizi “Angela Merkel: A Chancellorship Forged in Crisis” (Angela Merkel: Kancelarstvo iskovano u krizi) analiziraju njezinu prošlost kako bi objasnili što je motivira na to da se sustavno bori za spas europskog modela i jedinstvene europske valute.

Novinari konzervativnih novina “Die Welt”, Ralf Georg Reuth i Ginter Lahman, autori su naizgled pikantne knjige “Das Erste Leben der Angela M.” (Prvi život Angele M.) u kojoj insinuiraju kako je u mladosti bila bliža komunističkim vlastima u Istočnoj Njemačkoj, u kojoj je provela djetinjstvo i mladost, nego što je voljna priznati. No, svi se slažu u jednom: teško je prodrijeti u nutrinu Angele Merkel i pogoditi što je pokreće.

Glavni razlog za takvu suzdržanost po mnogima je činjenica da je Merkel odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj gdje je, kao iu ostalim totalitarnim režimima, moralo se pazi što se govori u javnosti, jer je svaka nepromišljena izjava, pa i bezazlena šala, mogla imati užasne posljedice.

Prvo dijete protestantskog pastora Horsta Kasner i njegove žene Herlinda, Angela je rođena 1954. u Hamburgu, u zapadnom dijelu tada razdvojene Njemačke. Kad joj je bilo tek nekoliko tjedana, mala obitelj se, u sasvim neobičnom potezu za ono doba, preselila u istočni dio, prvo u seoce Kvicov kraj Perleberg, a zatim 1957. u gradić Templin.

– To mi je bila dužnost. Vratio sam se u domovinu nakon studija teologije da se borim protiv ateizma i bezbožne propagande Partije socijalističkog jedinstva Njemačke – izjavio je kasnije pastor Kasner koji je umro 2011. u 85. godini, a pokopan je u TEMPLIN, gdje Angela i danas ima kuću u koju odlazi na odmor, uzgaja cvijeće i krumpir.

Do koje mjere se zaista borio protiv režima, a koliko je s njim surađivao, teško je reći, ali zna se da je Kasner kao otac bio odsutan i strog prema Angeli i njezinu mlađem bratu i sestri. Angela, kojoj je u školi bio nadimak Kasi, uvijek je bila među najboljim učenicima, au ruskom se tako isticala da je bila nagrađena putovanjem u Moskvu. Bila je, neizbježno, i članica omladinske organizacije “Frei Deutsche Jugend” (FDJ), ali po vlastitim riječima, tamo se bavila uglavnom kulturnim priredbama, prodajama ulaznica za kazalište i slično. I premda autori knjige “Prvi život Angele M.” tvrde kako je u mladosti propagirala marksizam i lenjinizam, te radila na tome da ojača komunistički režim, a ne da ga svrgne, nisu uspjeli navedu nikakve nepobitne dokaze. Samo članstvo FDJ-u ne dokazuje apsolutno ništa, jer je u organizaciju bilo učlanjeno više od 90 posto mladih DDR-a koji bi inače bili praktično izopćeni iz društva. Za neke je, naravno, članstvo FDJ-u bilo korak na političkom putu koji je vodio do članstva u SED-u, Partiji socijalističkog jedinstva, ali taj korak Merkel nikad nije učinila. Upravo u tom okruženju u kojem je sloboda misli i govora bila dozvoljena jedino u vrlo intimnom krugu obitelji i pouzdanih prijatelja (a ni tamo nije bilo sasvim sigurno, jer je režim poticao i djecu da prijavljuju roditelje), Merkel je razvila sposobnost da skriva vlastito mišljenje .

Kao studentica fizike u Leipzigu, gdje je radila i kao konobarica u disku zaraditi džeparac, voljela je Beatlese, Stonse i pjesmu “Bridge Over Troubled Water”, te film koji joj je do danas ostao najdraži. “Legenda o Paulu i Pauli” scenariste Ulricha Plencdorfa i redatelja Hajnera Carrova. Ta ljubavna priča o samohranoj majci i oženjenom partijskom dužnosniku izazvala je šok među političkom vrhuškom kad je premijerno prikazana u Istočnom Berlinu 1973, pa je tajnik za kulturu bez riječi izašao iz kina zalupivši vrata, a ostali funkcioneri ostali su sjediti u kamenoj tišini, dok je obična publika pljeskala kao luda. U DDR-u je film vidjelo više od tri milijuna ljudi, među kojima je bila i tad osamnaestogodišnja Merkel, a onda je stavljen u bunker. Angela je ipak imala priliku da ga nedavno ponovno vidi na posebnoj projekciji u Berlinu, te je poslije izjavila kako je film sjajan spoj realnog prikaza neudobne svakodnevice u DDR-u i poetičnih iskoraka u nadrealno.

U Leipzigu je upoznala Ulricha Merkela, kolegu sa studija, i ubrzo se udala za njega; vjenčali su se u crkvi, a dvadesettrogodišnja mlada nosila je svijetloplavu haljinu.

– Zvuči glupo, ali u brak nisam ušla s dovoljnom dozom ozbiljnosti – izjavila je kasnije i objasnila: – Nije to bila nikakva velika ljubav. Vjenčali smo se jer se od nas to očekivalo.

Par se preselio u Berlin, ali brak se ubrzo raspao i Angela se jednog dana iznenada odselila iz kuće, na zaprepaštenje muža koji nije shvaćao što se događa. Poslije je ipak priznao da je kemije među njima nestalo, a osim toga bili su i previše različiti – on je više kućni tip, a Angela je aktivna, živahna, uvijek spremna na nove kontakte.

Razveli su se 1982, a nedugo poslije toga Angela, koja je zadržala prezime prvog muža, upoznala je muškarca za kojeg će se udati, kemičara Joachima Sauera, razvedenog oca dvojice sinova, Danijela i Adrijana. Sauer je doktorirao sa samo 25 godina i 1977. dobio mjesto na Institutu za kemiju Akademije znanosti DDR-a gdje je upoznao i Angelu Merkel. Ona mu u svom doktoratu iz 1986. zahvaljuje na “kritičkom uvidu” u rukopis disertacije, čini se da su par postali četiri godine kasnije, a vjenčali su se 30. prosinca 1998. kod matičara u Berlinu. Brak je tako dugo odgađala zato što sebi nije htjela dopustiti još jedan brodolom, sama je izjavila u jednom intervjuu, dok neki tvrde kako se vjenčala samo zato što su joj iz stranke prigovarali da živi s muškarcem u divljem braku. Djece nije imala ni u prvom ni u drugom braku, ali ne svojom odlukom, nego se, kako je rekla, “jednostavno tako dogodilo”. Sauer pak uopće ne daje intervjue novinarima, osim ako nije riječ o njegovom znanstvenom radu, a zna se da voli Wagnera i podzemne željeznice, pa kad je sa suprugom bio u posjeti kod britanskog premijera Davida Camerona, odbio je njegovu ponudu da koristi službeni automobil i rekao da će se po Londonu radije voziti metroom.

Angela Merkel je već bila priznata znanstvenica na Akademiji nauka kad je u trideset petoj, nedugo nakon pada Berlinskog zida, počela baviti politikom. Pridružila se udruzi za građanska prava koje je pak pristupilo Kršćanskoj demokratskoj uniji, konzervativnoj stranci kancelara Helmuta Kohla. Upravo je Cole zapazio kakav je Angela politički talent sa svojom uzdržanošću i opreznim iznošenjem stavova, simpatičnim izgledom koji nikom ne prijeti i znanstvenim, analitičkim pristupom problemima. Uz njegovu pomoć Merkel se brzo uspinjala u hijerarhiji stranke, a najveći skok napravila je na njegov račun, što joj Cole nikad nije oprostio. Kad je 2000. izbio skandal oko novčanih donacija što ih je Cole tajno prikupljao za stranku, prva ga je iz redova CDU-a otvoreno napala njegova štićenica Angela Merkel. Ona je u utjecajnom “Frankfurter Allgemeine Zeitungu” objavila uvodnik u kojem traži da se Cole povuče iz politike.

– Nikad se nisam potcjenjivao. A nema ničeg lošeg u tome da je čovjek ambiciozan – rekla je u intervjuu Merkel koja je tad došla na čelo CDU-a. Otkako je 2005. izabrana za njemačku kancelarku, postupno je sve više osvajala naciju. Dok je za neke vanjske analitičare njeno ponašanje zagonetno i nepredvidljivo, zapravo se radi o politici malih koraka i izbjegavanju poteza koji nisu apsolutno nužni za rješavanje krizne situacije u Europi. Velikim gestama i velikim riječima nikako nije sklona, ​​što je pametno u zemlji koja je nakon tragedije Drugog svjetskog rata razvila averziju prema uzvišenim pojmovima “vođe” i “naroda”, pa je jednom na rodoljubivo novinarsko pitanje što joj prvo pada na pamet kad pomisli na Njemačku odgovorila: “Ugodna umjerena klima, što znači da nam ne treba sijesta!”, a drugom prilikom da u Njemačkoj najviše voli “solidne prozore koji najbolje zatvoriti”.

Merkelovu najviše simpatiziraju žene kojima se sviđa njena iskrena podrška jednakosti i zalaganje za ideje poput otvaranje državnih vrtića kako bi se pomoglo zaposlenim majkama. Budući da je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, gdje su sve žene radile, Merkel nema previše razumijevanja za tradicionalni ideal domaćice koja brine o kući i djeci, ali ga i ne podcjenjuje, pa često naglašava kako i sama obavlja kućanske poslove. A kad su je nedavno upitali može li ikad da se isključi, zaboravi politiku i posveti se kući, duhovito je odgovorila:

– Pa naravno. Dok kuham, ne mislim: aha, kancelarka sad miješa nešto u loncu.

Jednako veselo prima i neprestane kritike na račun svog izrazito konvencionalnog, gotovo dosadnog odijevanja. Kad je “Frankfurter Allgemeine Zeitung” na naslovnici objavio fotografiju kancelarke i tadašnje američke državne tajnice Hilat Clinton, izrezanu tako da im se ne vide glave, u gotovo identičnim klasičnim odijelima, uz naslov “Tko je Merkel, a tko Clinton?”, Merkel ju je uramila i poklonila Hillary kad su se prije dvije godine sastale na ručku u Bijeloj kući. Čak i kad su je mediji diljem Europe ismijali zbog crne večernje haljine s predubokim dekolteom dizajnerice Ane fon Grišajm, u kojoj se pojavila na otvaranju norveške operne kuće u Oslu 2008, ona je dobroćudno objasnila kako je to sve zato što je na čelu Njemačke – žena .

– Da imamo kancelara, sigurno se ne bi vodile ovakve rasprave – spokojno je izjavila. Ne zna se, međutim, je li ipak pogodio komentar dizajnera Karla Lagerfelda koji je rekao kako je, kad je vidio široke bež hlače koje je nosila na večeri priređenoj za američkog predsjednika Obamu u Berlinu, doživio “ekstremni šok”.

– Gospođa Merkel bi morala se odijeva u skladu sa svojim posebnim proporcijama – prilično zlobno je komentirao Lagerfeld.

Ali kao iu svemu drugome, možda Merkel zna što radi kad namjerno bira ovaj nenametljivi stil, kojim kao da šalje poruku biračima kako ima važnijeg posla od praćenja mode. Nijemci ionako ne vide u njoj ikonu stila nego radnu, skromnu i upornu ženu koju zovu “Mutti”, mamica – isprva je to bilo možda pomalo podrugljivo, ali sad stvarno odmila. “Mamica će sve urediti!” parola je koja se često čula ovih predizbornih dana i koja pokazuje koliko Njemačka ima povjerenja u Angelu Merkel. A čak je i ugledni britanski časopis “Economist” poručio Nijemcima: “Držite se mame!”

& Nbsp;

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €

Status Astrologa

Skidanje crne magije

Uklanjanje crne magije vrši se na daljinu, uz profesionalni tretman, pri čemu osoba kojoj se pomaže surađuje s bijelim magom i zajedno izvode ritual, svaki svoj dio.

Tarot online telefonom

Otvaranje tarota daje vrlo brz i jasan odgovor na određeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta prikaz je neba i rasporeda planeta i zvijezda u vrijeme našeg rođenja.

Astrologija i numerologija

Broj vašeg životnog puta jedan je od najutjecajnijih numeroloških aspekata u cjelovitoj znanosti o numerologiji.

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

Igor Pavluković

Aleksandra Arizanović

Milana Kolarov

Marija Tarot

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

1,73 KN

2,96 KN

SRBIJA

48 RSD

ŠVAJCARSKA

0,78 CHF

AUSTRIJA

1,08 €

NEMAČKA

0,49 €

1,19 €

BiH m:tel

1,4 KM

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

10 SEK

SLOVENIJA

1,16 €

CRNA GORA (fix)

1,01 €