Magija

Zodijački znakovi i zviježđa-Zodijak ili zodijački krug ….

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Sunce se prividno kreće po ekliptici i prolazi određena zviježđa, koja zovemo zviježđima zodijaka. Ona nisu jednaka i razlikuju se po veličini. Sjeverno i južno od ravni ekliptike nalazi se pojas od po osam stupnjeva sa svake strane, poznat kao zodijak

Zodijak ili zodijački krug, podijeljen je na 12 jednakih dijelova, od kojih svaki ima po 30 stupnjeva, a svaki taj dio predstavlja jedan zodijački znak. Zodijački znakovi imaju svoja imena, koja su dobili prema imenu zviježđa, a koja su se tu nalazila prije mnogo stoljeća. Danas i pojedini astrolozi umjesto termina zodijački znak pogrešno upotrebljavaju termin sazviježđe. Constellation nisu iste veličine, dok su zodijački znakovi jednaki, a astrologija i ljudsko iskustvo temelje se na zodijačkim znakovima. Zodijački znakovi predstavljaju odsječka ekliptike, koje ne možemo vidjeti, dok su zodijačka zviježđa zviježđa oko ekliptike. Zodijak je zasnovan na 12 jednakih razdoblja, koje Sunce provodi u svakom znaku, počevši s proljetnim ekvinocijem sjeverne hemisfere.

Ovo je prva točka Ovna, koja se zove i proljetna točka, a Sunce dolazi u nju oko 21. ožujka, kad prelazi iz južne u sjevernu hemisferu. Tog dana imamo jednaku dužinu dana i noći, što predstavlja početak proljeća na sjevernoj hemisferi. Nakon toga, Sunce se penje sve više i više na nebu sjeverne hemisfere. Suprotno od proljetne točke ili 0 stupnjeva Ovna, nalazi se točka na 0 stupnjeva Vage, koja se zove jesenji ekvinocij ili jesenja ekvinocij, koja označava početak jeseni na sjevernoj hemisferi. Tada ravan ekliptike siječe ravninu ekvatora, a Sunce svake godine oko 23. rujna prolazi ovu točku, kad postepeno i noći postaju duže. Početak ljeta na sjevernoj hemisferi je 21. lipnja, kad Sunce dolazi na 0 stupnjeva Raka, što predstavlja ljetni solsticij ili Rakov povratnik, jer Sunce počinje polako da se spušta. Sunce silazi sve niže i niže, a dani postaju sve kraći. Oko 22. prosinca, Sunce dolazi na 0 stupnjeva Jarca, što označava zimski solsticij, kad Sunce dolazi u svoju najdalju točku od sjeverne hemisfere. Ovo je u sjevernoj hemisferi najkraći dan u godini, dok na jugu počinje proljeće. Prema tome, svakom godišnjem dobu pripadaju po tri zodijačka znaka (4 x 3 = 12). Proljeće: Ovan, Bik i Blizanci; ljeto: Rak, Lav i Djevica; jesen: Vaga, Škorpion i Strijelac; i zima: Jarac, Vodenjak i Ribe. Ako ovoj četvorci godišnjih doba pridružimo trojstvo znakova, dobivamo četiri trojstva ili jednaku podjelu kruga na 12, a kad takvu shemu postavimo na zodijak, ona će se savršeno uklopiti.

Ljudsko iskustvo, kao i iskustvo astrologije, odnosi se na zodijačke znakove, a ne na zviježđa, a astrologija polazi od viševekovnih iskustava. Današnje rasprave vode se i zbog astronomskog pomicanja prve točke Ovna u sazviježđe Riba (zatim u Vodenjaka), što se događa uslijed precesije. Međutim, za astrologiju ovo pomicanje nije važno, kao ni činjenica da zodijački znakovi više ne odgovaraju astronomskim zviježđima, osim u slučajevima kad određujemo astrološke ere. Evo što je rekao Carl Jung o tome:

“Astrološka oznaka vremena ‘Sunce u Ovnu’, jedan je od načina da se izrazi proljeće, ne odnosi se na pravo zodijačkom sazviježđe u kome se Sunce nalazi. Poslije nekoliko tisuća godina, Sunce, kad bude u znaku koji smo odlučili zovemo Ovan, zapravo će se nalaziti u Jarcu s astronomske točke gledišta. Drugim riječima, bit će u zviježđu koje mi povezujemo sa zimom, pa ipak, proljeće neće izgubiti ništa od svoje snage. ”

Prema tome, na dan proljetne ravnodnevice Sunce se nalazi na 0 stupnjeva Ovna, što predstavlja početak jednogodišnjeg ciklusa. Koristimo 12 zodijačkih znakova ili 12 arhetipskih simbola. Zodijački znakovi danas se ne podudaraju sa zviježđima uslijed precesije ili zbog posljedice promjenjivog nagiba Zemljine osi rotacije, koja zatvara kut od 23,5 stupnjeva. Ovakvo kretanje utječe na pomicanje proljetne točke u odnosu na pozadinska zviježđa, međutim, za zapadnu astrologiju, ovo nije od važnosti. Zapadna astrologija koristi tropski zodijak koji je povezan s godišnjim dobima, a kao početnu točku uzima proljetnu ravnodnevicu ili 0 stupnjeva Ovna, koja nema veze sa zviježđem Ovna. Sideralni zodijak, koji koriste neki astrolozi, nije u vezi s proljetnom ravnodnevice ili 0 stupnjeva Ovna, već je povezan sa zviježđima.

Početak sideralnog zodijaka zauzima uvijek isti položaj u odnosu na fiksne zvijezde, ali ono što je bitno jest da i tropski i sideralni zodijak imaju 12 jednakih dijelova ili 12 znakova. Sideralna astrologija poravnava znakove horoskopa s odgovarajućim istoimenim zviježđima. Međutim, ono što je ovdje od važnosti, jeste da se astrolozi koji koriste tropsku astrologiju i astrolozi koji koriste sideralnu astrologiju slažu u jednom, a to je da ekliptika treba biti podijeljena na dvanaest jednakih dijelova.

Zmijonoša ili Ophiucus

Danas se pokušava se u javnost unese zabuna i barata s trinaestim znakom ili Zmijonoša (Ophiucus), što nema nikakvog smisla i što predstavlja narušavanje savršene sheme zodijaka. Još su drevni narodi počeli grupiraju fiksne zvijezde u zviježđa, a danas ih ima preko 100, dok je Zmijonoša samo jedno od ovih stotinjak zviježđa. Constellation Zmijonoša službeno je uključeno temeljem međunarodnog dogovora tek 1922. godine! Sunce se nalazi u zviježđu Zmijonoša od 30. studenog do 17. prosinca, a ovo sazviježđe se nalazi između Škorpiona i Strijelca. Prema tome, sada već postoji preko 100 zviježđa, od kojih je jedno od njih i Zmijonoša, ali možemo se podsjetiti i još nekih. Postoje cirkumpolarna, jesenja, zimska, proljetna i ljetna zviježđa. Cirkumpolarna zviježđa nikad ne zalaze i vidljiva su preko cijele godine, dok se proljetna, ljetna, jesenja i zimska zviježđa najbolje vide u odgovarajućim godišnjim dobima. Navest ćemo neka, cirkumpolarna: Veliki medvjed, Mali medvjed, Zmaj, Kasiopeja, Kefej; proljetna: Volar, Djevica, Lav, Hidra, Centaurus; ljetna: Labud, Orao, Lira, Strijelac, Zmijonoša, Sjeverna kruna, Škorpion, Vuk, Vaga; jesenja: Andromeda, Pegaz, Ovan, Ribe, Kit, Vodenjak, Jarac; i zimska: Orion, Veliki pas, Mali pas, Blizanci, Kočijaš, Bik, Perzej, Krma, Rak.

Constellation Zmijonoša pripada grupi sjevernih zviježđa i povezan je s mitom Herakla, velikog grčkog junaka. Jedino sazviježđe koje je podijeljeno na dva dijela jeste Serpens, a između njih se nalazi Zmijonoša. To je slika Herakla koji u svakoj ruci drži po jednu zmiju. Herakla je rodila Alkmena sa Zeusom. Hera, Zeusova žena, bila je ljubomorna i poslala je dvije zmije da ubiju Herakla. Dok se HERA kretala kroz šumu, naišla je na bebu i, ne znajući da je to Heraklo, podojila ga je. Na taj način Heraklo dodijeljena božansku snagu i kasnije je uspio ukrotiti te dvije zmije. Po drugom mitu, Zmijonoša predstavlja Asklepija, boga liječničke vještine. Kad je Asklepijem stajao zamišljen nad Glaukovim tijelom, jer nije znao kako da ga povrati u život, ušla je jedna zmija i omotala se oko njegovog štapa. Asklepijem je ubio ovu zmiju, međutim, došla je i druga zmija noseći u ustima neku travu kojom je ubijenu zmiju vratila u život. Asklepije je tu istu travu upotrijebio i vratio u život Glauka. Constellation Zmijonoša je postalo simbol liječnika, znanja i mudrosti. Važnije fiksne zvijezde u sazviježđu Zmijonoša su: Jed prior, Jed posterior, Han, Sabik, Rasalhag i Sinistra. Jad prior i jad posterior predstavljaju ruke kojima Zmijonoša drži zmiju. Sabik je zvijezda iz desne noge Zmijonoša, a Rasalhag predstavlja glavu Zmijonoša.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM